Napi lelki táplálék

Jn 5: 1-12

Napi Ige – Hangó István

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„ Mert ami az Istentől született, legyőzi a világot, és az a győzelem, amely legyőzte a világot, a mi hitünk.”


Bizonytalanságokkal és kétségekkel terhelt életünk sok kérdésére választ ad mai Igénk. János, a Szentlélektől kapott útmutatás szerint rámutat arra, hogy a Krisztust elfogadó embernek Istentől elrendelt útja van, s ez az út nem egyezik a világ által megfogalmazott elvárásokkal, ezért a világ oly sokszor idegenként, mi több ellenségként tekint a Krisztus követőire.

Mi keresztyének gyakran hangsúlyozzuk, hogy Isten törvénye az ember javára van, ilyenkor a világ mindig azt válaszolja, hogy Isten törvénye teljesíthetetlen, nincs szükségünk rá, mi a saját törvényeink szerint akarunk élni. A XXI. század utóbbi néhány éve erőteljesen árulkodik arról, hogy mit eredményez az ember öntörvényűsége. János itt arról ír, hogy a Szentlélektől újjászületett és Krisztust elfogadó ember számára Isten parancsolata nem nehéz és itt a szeretet kettős nagy parancsáról van szó, szeresd az Istent, aki gyermekévé fogadott és megváltást készített számodra Szent Fiában, Jézus Krisztusban és szeresd embertársadat. Mai világunk, a maga kilátástalanságában meglehetősen távol áll ettől a lelkülettől. De a Szentlélektől újjászületett, Krisztust elfogadó embernek nem lehetetlen Isten szeretetparancsa szerint élni.

„ Mert ami az Istentől született, legyőzi a világot, és az a győzelem, amely legyőzte a világot, a mi hitünk.”

Ez az igei gondolat igazi bátorítás és megerősítés lehet számunkra. Egy olyan világban élünk, amelyben mindenki győzni akar, de az a győzelem, amiről János ír egészen más. Akik ma a világban győzni akarnak, alapvetően két dologra gondolnak: emberi dicsőségre és elégtételre minden korábbi sérelemért. Az ószövetségi nép is olyan Messiást várt, aki ezeket váltja valóra, de Krisztus valami egészen mást hozott. A hit győzelme sem olyan győzelem, amit a világ vizionál. Az ember győzelem iránti vágya alapjában véve öncélú, a hit győzelme nem öncélú. A győzelem evilági értelemben oly sokszor földre kényszerítés, megalázás. Jézus azért jött, hogy megmentse a világot, Ő a világ fejedelmét a mindent megrontani akaró Sátánt győzte le, hogy minket megszabadítson. Az Ő győzelme tehát nem pusztító, hanem életet adó, mi ezt a győzelmet hirdetjük, s a mi hitünk akkor tudja legyőzni a világot, ha a Krisztustól tanult mentő szeretettel élünk a világban. Kérjük Isten Szent Lelkének segítségét, hogy így tudjunk élni.


Imádság:

Mennyei Atyánk!

Kérünk, segíts minket a krisztusi szeretetben, hiszen egy meghasonlott világban élünk, háborsúságok vesznek körül bennünket, az emberek bizalmatlanokká, közömbösekké és kimértekké váltak egymással szemben. Szent Fiad által hozd el ma is a békességet és a szeretet győzelmét a világba Ámen.

Korábbi napok napi lelki táplálékai