Napi lelki táplálék

1Jn 4, 7-21

Napi Ige – Marozsák Dániel

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„Ha valaki azt mondja: „Szeretem Istent”, a testvérét viszont gyűlöli, az hazug, mert aki nem szereti a testvérét, akit lát, nem szeretheti Istent, akit nem lát.” (20)


Istent csak az ismerheti meg, aki szeret, mert az istenismeret szeretetviszony. Ez bontakozik ki Jézus Krisztus egész földi életéből és munkásságából. Egyszer valahol olvastam, hogy ha Isten zene lenne, akkor a süket nem ismerhetné meg. Ha fény lenne, akkor a vak nem ismerhetné meg. De Isten szeretet, és ez azt jelenti, hogy aki nem szeret, az nem ismerheti meg az Istent. Ilyen egyszerű.

Egyszer egy lelkész mondta, hogy az élet mély és egyszerű. Amit a társadalom kínál az sekély és bonyolult. Ez igaz volt már az első keresztyének idejében is. Az első században mindenféle misztérium vallások voltak, amelyek azt hirdették, hogy az Istent csak eksztatikus úton, beavatás során lehet megismerni. Volt egy sor bonyolult ceremónia, ami ezt a célt szolgálta. Ehhez képest a keresztyének örömüzenete végtelenül egyszerű, de ugyanakkor sokkal mélyrehatóbb. Az Isten szeretete nem csak elmélet, nem csak szimbólum, hanem konkrét és nyílt tett. Az Isten az Ő egyszülött Fiát küldte a világba, hogy éljünk Őáltala. Ebben lett nyilvánvalóvá az Isten szeretete. És az, amit az Isten tett az emberért Jézusban, választ kíván. Erre nekünk kell választ adni. És hogy miként? Ez is nagyon egyszerű: szeresd a másik embert. Mert „a valaki azt mondja: szeretem Istent, a testvérét viszont gyűlöli, az hazug, mert aki nem szereti a testvérét, akit lát, nem szeretheti Istent, akit nem lát.”

Hittanosokkal hatodik osztályban tanulunk részletesebben a Tízparancsolatról. A két legfontosabb kapcsolatra mutatnak rá a két kőtábla parancsolatai. Az első négy parancsolat arról szól, hogy miként viszonyuljunk az Istenhez, az utolsó hat pedig arról, hogy miként a felebaráthoz. És ez a kettő szorosan összefügg egymással, mert az ahogyan egymással bánunk, azt tükrözi, hogy miként vélekedünk az Istenről. Ha Istent szigorúnak és könyörtelennek képzeljük, akkor nem csak a másik emberhez fogunk így viszonyulni, hanem a világot is ilyen színben fogjuk látni. De ha Istent úgy ismertük meg, mint aki szeret és akinek a szeretetétől soha, semmi nem választhat el minket, akkor életünk legnehezebb eseményeit is máshogy tudjuk megélni és a másik emberhez is szeretetteljesebben és együttérzőbben tudunk majd odafordulni. Hiszen az Isten is ezt tette Jézusban. Odafordult hozzánk.


Imádság: Köszönjük mindenható Isten, hogy te megmutattad végtelen szeretetedet Jézus Krisztusban. Kérünk Téged, hogy erősítsd meg bennünk ezt a reménységet, hogy a Te szeretetedtől minket semmi el nem választhat. Segíts nekünk, hogy valóban szerethessük a másik embert, akit látunk, akivel találkozunk a mindennapokban, hogy ez a szeretet is a Tiédet tükrözze. Tedd teljessé bennünk azt a szeretetet, ami kiűzi a félelmet. Jézus nevében. Ámen.

Korábbi napok napi lelki táplálékai