Napi lelki táplálék

Jn 5,13-21

Napi Ige – Hangó István

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„ Az iránta való bizalmunk pedig azt jelenti, hogy ha valamit az ő akarata szerint kérünk, meghallgat minket.”


János ebben a mai Igében az imádság fontossága és ereje mellett tesz tanúbizonyságot, sőt tanít arra, hogy miként lehet helyesen imádkozni.

Az imádkozás kapcsán az ember gyakran esik bele kétféle hibába, az egyik a kételkedő imádsága, sokszor halljuk: „itt már csak az imádság segít” és ez a megállapítás nem pozitív értelemben hangzik. Azt állapítja meg, hogy egy-egy esetben az emberi lehetőségek véget értek, legfeljebb az imádsággal lehet próbálkozni, de az nem sokat ér. A másik, a saját akaratunk imádságban való megfogalmazása. E két jelenség mai világunkban hatványozottan jelen van. Előbbi azért, mert a XXI. század világában nagyon sok a kételkedő, az Istentől meglehetősen távol álló ember, a második pedig azért van jelen, mert egy, az önmegvalósítást és az egyén érdekeit erőteljesen hangsúlyozó világban szinte természetesnek tűnik, hogy az ember először mindig önmagára gondol, a saját elképzeléseit akarja megvalósítani, így amikor Istenhez fordul, akkor is saját elképzeléseit viszi Isten elé és ezeket akarja elfogadtatni Istennel.

Talán éppen azért van olyan sok elfásult, csalódott ember, mert így imádkozunk és így viszonyulunk Istenhez. Isten mindig meghallgat minket, ennek legbizonyosabb jele, hogy Szent Fia vállalta értünk a kereszt minden szenvedését, hogy megszabadítson minket bűneinkből, de nem teljesíti azokat a kívánságainkat, amelyek később a saját kárunkra, vagy mások kárára lennének. Isten nem egy mágus, akit egy-egy nehéz pillanatban, elő lehet hívni, amikor az emberi lehetőségek kifogytak és lehet tenni általa még egy próbát, talán sikerül, vagy aki elé oda lehet vinni kívánságainak és Ő teljesíti azokat. Isten szuverén Úr, aki mindig meghallgat minket, de csak azokat a kéréseinket teljesíti, amelyek a javunkat, vagy mások javat szolgálják, és amely kéréseink az Ő akarata szerint valók.

János megerősít minket abban a hitben, hogy a Krisztust követő ember hitből fakadó őszinte és alázatos imádságának ereje van. Sokszor imádkozunk súlyos beteg testvéreink gyógyulásáért, akikről már emberi értelemben lemondtak és olykor kapjuk az örömteli visszajelzést, az imádságok meghallgatásra találtak, a gyógyíthatatlan felépült. Én magam is megtapasztalhattam ezt a csodát hónapokon át feküdtem kórházban, testvérek sokasága imádkozott értem. Ma két lábam van, de ez Isten különös csodája, mert lehetne egy is, sőt az is könnyen megtörténhetett volna, hogy ma nem írhatnám ezeket a sorokat. A keresztyén ember hitből fakadó, őszinte, alázatos imádságának ereje van, -„ha valamit az ő akarata szerint kérünk, meghallgat minket.”


Imádság: Szerető jó Atyánk!

Áldásaidért könyörgünk és azért, hogy hittel, igaz szívvel és őszinte alázattal tudjunk imádkozni, mert a keresztyén ember akaratod szerint való imádságára nagy szükség van. Kérünk, cselekedd, hogy az imádságban is a Te Szent Fiad legyen előttünk a példa, aki így könyörgött: Atyám, ha akarod, vedd el tőlem ezt a poharat, mindazáltal ne az én akaratom legyen meg, hanem a tied.” Szent Lelked által taníts minket imádkozni, Ámen.

Korábbi napok napi lelki táplálékai