A zsujtai református templom

Település: Zsujta

A XII-XIII. századok fordulóján épített kisméretű románkori templomát a későbbi századokban gótikus formára alakították. A torony alatti bejáróban, a templom egykori nyugati oromfalán ma is olvasható a bekeretezett évszám: 1300. A templom a XVI. század derekától református használatban van, az 1595-ös összeírás is bizonyítja.

1711-ben barokk stílusban átalakították a templomot. 1878-ban haranglábat építettek a templom mellé. 1924-ben készítették a nyugati homlokzat előtti 15-es zömök tornyát. A belső mennyezete sík, vakolt. Az egyenes záródású keletelt szentély északi falában szentségtartó fülke van. Az úrasztala 1700-ban készült. Berendezése nagyon egyszerű. Lelkipásztora volt a helyben született és itt meghalt Zsujtai András (1696-1775), naplója kéziratban maradt fenn.

A 80 kg-os (48 cm) harang felirata: „Campanam per Andream Baranyai et consortem Elisabetem T. Balog eccle Zsujtensi 1707. donatam eadam eccla refor. ad maiorem SS trinitatis gloriam denuo refudi curavit 1816 sub curat Samuelis Jantho de Ns. bikk. Fusa sum per Cristianum Lebrecht Cassovia.”

***

Forrás: Várady József templomos könyvei
További információk:

http://www.kondo.shp.hu/hpc/web.php?a=kondo&o=templomoskonyvek_0rb1