A Novajidrányi Református Egyház vendégháza

Település: Novajidrány

Vendégházunk akár nyári, akár téli kiránduláshoz, akár család, akár osztály vagy ifjúsági kör számára, vagy akár erdei iskolai programokhoz nyújt szálláslehetőséget. Külön kiemelt figyelemmel ajánljuk az Erdei iskola programjaihoz kapcsolódóan is, ami egyenlőre nem általános gyakorlat még sem a szállásbiztosításban, sem pedig az iskolai programszervezésben, de a nyilvántartásban szerepel a mi szálláshelyünk is.

Egy teljesen felújított épületről van szó, mely négy éve készült el. A földszinten 2 szoba van 4-4 férőhellyel, hozzájuk önálló 2 fürdőszoba tartozik (zuhanyzóval, kézmosóval és wc-vel) közvetlenül a szobákból nyílnak. A földszinten található még a konyha, spejz és az étkező, valamint egy közösségi terem, ahol csoportos foglalkozásokat lehet tartani. Mozgáskorlátozottak akár önállóan is használhatják ezeket a helyiségeket.
A földszinti helyiségek fűthetők! Ezt a szintet tolókocsival is lehet használni.
A tetőtér külön bejáraton közelíthető meg, ahol újabb 2 (fiú-lány) vizesblokk található a folyosó két végén, benne külön WC helyiség, valamint 2-2 tálcás zuhanyozó és mosdókagylók. A tetőtéri szobákban 3 db. 2 ágyas, 1 db. 3 ágyas és 1 db 4 ágyas szoba van, utóbbiak kézmosókkal, valamint 1 db. 8 férőhelyes szoba, társalgó hellyel együtt. Ezen kívül van még egy nagyméretű üres szoba, igény szerint ott is el lehet szállásolni 8-10 személyt, egyelőre pótágyakon, matracokon /reményeink szerint hamarosan tudjuk bővíteni az ágyak számát/. Ugyanebben a teremben lehet külön csoportos foglalkozást is tartani a földszinti gyülekezeti teremben lévővel párhuzamosan. Az ágyakon rugós matraccal rendelkező heverőket kell érteni, emeletes ágyunk nincs.
A tetőtérben mindenütt padlószőnyeg van, igyekeztünk otthonossá tenni és kerülni a zsúfoltságot.
Az iskola területén az aszfaltpálya tanításmentes időben használható.
Az épülethez egy zárt belső udvar tarozik, ahol kinti foglalkozások, játékok, tábortűz megoldható. S van lehetőség gépkocsi elhelyezésre is az udvaron.  A pingpongasztal fedett helyen került felállításra, biztosítva a szabadtéri foglalkozás lehetőségét az esetleges rossz időjárás esetére is.

A szállás díja mellett egyszeri költségként az ágyneműmosatási díj fizetendő a hozzánk érkező vendégeknek, ami saját ágyneműhuzat kiváltásával is megoldható. A jól felszerelt konyha használatára is van lehetőség, mosogató géppel és teljes étkészlettel egyetemben. Engedélyünk melegítő konyhára szól, amibe egy reggeli, vacsora, szendvics, tea elkészítése fér bele.
A vendégház üzemeltetésére egy alapítványt hoztunk létre, így a szállásdíjról igény szerint számlát tudunk adni.
Az étkezés önellátóan is megoldható, döntés szerint előzetes egyeztetés után a helyi, szomszédos Általános Iskola konyháján megrendelhető a vendégebéd.
Programlehetőségekről röviden:
Vizsoly – református műemlék templom a XII. századból, hasonló a Korláti Ref. Templom is, de az felújítás alatt áll.
Gönc – Huszita Ház, Biblia Múzeum, Szabadtéri strand
Hernád folyó
Zempléni hegység nyugati része
Csereháti dombság, forrásokkal, erdei utakkal
Rakaca, Jósvafő, Aggtelek
Regéc és Boldogkő vára (Füzér, Sárospatak – autóbusszal)
Miskolc – vonattal, Kassa – útlevél szükséges

Rendelkezésünkre áll mintegy 30 db. kerékpár, melyeket megegyezés szerint ki tudunk kölcsönözni, vagy a helyi buszbérlésében is tudunk segíteni. Szívesen fogadunk minden kedves érdeklődőt Novajidrányban, akár átutazóban is szenteljen egy félórát a Vendégház és környezete megtekintésére, kérjen írásos tájékoztatót levélben vagy e-mailon a Novajidrányi Lelkészi Hivatal címén (Béke tér 2. novajid@freemail.hu ).