Az aggteleki református templom

Település: Aggtelek

A kelet-nyugati tengelyű templom XII-XIII. századi eredetű, többször átépítették, tornya nincs. Keleti homlokzata oromfalas. A régebbi templom bejárata és két kis ablaka megmaradt a déli falban. Az előző templom padlószintje egy méterrel mélyebben volt a mainál.

A templomot 1785-ben bővítették és alakították mai formájára, ekkor épült az északi, bejárati előcsarnok is. 1858. április 20-án nagy tűzvész támadt, amelyben a templom és a falu házai majdnem mind leégtek. 1861-64 között építették újjá a templomot. A belsőben sík, vakolt mennyezet van. A templomot középkori fal veszi körül, ezen belül volt a középkorban a temető. A templomot 1956-ban renoválták. A templomtól 400 méterre van a magános, középkori eredetű 24 mmagas harangtorony, amelyet a török világban őrtoronynak használtak. A torony a XVIII. században lett az egyházé, amit 1803-ban és 1863-ban építtettek át mai formájára. A torony külső falán van az I. világháborús emléktábla. A templom és a torony késő barokk stílusjegyeket hordoz. Érdemes megemlíteni, hogy a világhírű „Baradla” barlang a XIX. században még az egyházé volt.

A 150 kg-os (70 cm) harang felirata: „In honorem Dei fudit me Georgius Wierd in Epperies anno MDCLIIII.” A 80 kg-os (50 cm) felirata: „Öntette Tókos Károly és neje 1927-ben, újjáöntette az aggteleki ref. gyülekezet, 1960. Öntötte Ducsák István harangöntő mester Őrszentmiklóson.”

***

Forrás: Várady József templomos könyvei
További információk:

http://www.kondo.shp.hu/hpc/web.php?a=kondo&o=templomoskonyvek_0rb1