Segíts, hogy segíthessünk! Tölts meg egy kék vödröt!

Ivóvizet, gyógyszert, sátrakat és orvosi ellátást biztosítottak, és az alapvető szükségletek fedezéséhez járultak hozzá.  Megrendítő volt, nem csak a képek láttán, hanem a szívből szóló őszinte történeteket, az ottani emberi sorsokat megismerve. A meghatottság átjárta az egész hallgatóságot a Haitin készült fényképek láttán.

A másik előadáson a Dorcas Segélyszervezet munkáját mutatta be Balogh Barnabás református lelkipásztor, a szervezet magyarországi vezetője, ami 1990-ben alakult meg. Ez a Nemzetközi Dorcas regionális szervezete, mely a hazai és a határon túli rászorulók megélhetési gondjait enyhíti. Szegény családokat, egyedül élő időseket, mozgássérülteket, árvákat karol fel, szociális intézményeket támogat, részt vesz elmaradott régiók fejlesztésében (ivóvízhálózat kiépítése, kórházfelújítás, mezőgazdasági és munkahelyteremtő programok). A Dorcasnak van egy folyamatos élelmiszergyűjtő akciója, a Kék vödör. A célja a Magyarországon és a határokon túli számos rossz szociális körülmények között élő emberek segítése. A gyűjtés úgy történik, hogy egy közösség tagjai egyedül vagy másokkal összefogva anyagi lehetőségeik szerint tartós élelmiszerrel -száraztésztával, rizzsel, cukorral, teával, konzervekkel, lekvárral, étolajjal, keksszel, levesporral és tisztálkodási szerekkel - töltik meg a kék vödröket. Majd az akció kezdetétől számított két héten belül, egy előre meghirdetett napon az élelmiszert a közösségekben összegyűjtik. Ezt követően a közösség vezetője és a Dorcas közösen dönt arról, hogy milyen arányban osztják el a helybéli és a határon túli rászorulók közt a megtelt vödröket. Ehhez az akcióhoz akár egy-egy osztály vagy kisebb-nagyobb közösség is csatlakozhat, meghatározott időn belül néhány vödröt megtöltve. A segítséggel rászorulóknak örömet szerezve lehetünk mindannyian Krisztus szeretetének tanúbizonyságai.

Még egy előadáson vettünk részt, ami egy kampányszerű segélyprogramról szólt, a Szeretethídról - Kárpát-medencei református önkéntes nap -, mely 2010. május 21-22-én lesz, ekkor egy egész napos, szervezett munkára hívnak önkénteseket. A munkát egyedül, vagy kisebb csoportokban is lehet végezni.

Remélhetőleg minél több embert ösztönöz a Lévayban már elkezdett diakóniai munka és ezek az előadások arra, hogy bekapcsolódjanak a további hasonló tevékenységekbe.

Sz. Nagy Eszter

9. c osztályos média tagozatos diák