Szendrőben és Szendrőládon járt a Kantorei Bethel kórusa

A pedagógusokból, szociális területen dolgozókból, szociális munkásokból, diákokból álló kórus megyénk nevezetességeivel ismerkedett meg látogatása során, melyet Benke András tiszteletes úr szervezett. Már megérkezésük után néhány órával felemelő koncertet adtak a szendrőládi református templomban. A második napon szállásuk, Jósvafő környékét ismerték meg előbb a felszínen, majd a Baradla-barlangban tett túra során - a felszín alatt. Látogatást tettek Sárospatakra, ahol a Református Kollégium és Könyvtár, valamint a vár megtekintése szerepelt programjukban. Hazafelé a küldöttség hegyaljai borkóstoláson vett részt. Nagy élményt jelentett a vendégek számára Miskolc-Tapolcán a barlangfürdő kipróbálása, valamint Eger nevezetességeinek megtekintése is. A csoport meglátogatta a Sajósenyei Református Otthont, ahol nagy érdeklődést tanúsítottak az otthonban folyó gondozói munka iránt.

A látogatás végeztével nemzeti ünnepünk estéjén, október 23-án, a kórus nagysikerű koncertet adott a református templom szép számú közönsége előtt. Az igazán művészi produkció méltán aratott tetszést az érdeklődők körében. Az egyházközség énekkara és a Bódva-völgyi Néptánc csoport tagjai viszonzásul énekkel és tánccal köszönték meg a kórus művészi előadását. Hazafelé a delegáció tagjai egy rövid időre megszakították útjukat Dusnokpuszta határában, ahol is a málenkij robotra elhurcolt német származású helybéliek emlékére állított keresztnél rövid megemlékezést tartottak. A vendégek nem érkeztek üres kézzel, számos játék és oktató eszköz mellett egy elektromos zongorát adományoztak egyházközségünk javára. Elmondásuk alapján örömteli napokat jelentett nekik a látogatás, megható volt a szívélyes vendéglátás, amiben részesültek. Különösen nagy örömet jelentett a gyülekezet Kálvin körös asszonyai által készített birsalmasajt a német kórustagok számára.

Szendrő Város Önkormányzata és a Német Kisebbségi Önkormányzat egy kézzel hímzett úrasztali terítővel, kékfestős ajándékokkal és a város címerét ábrázoló plakettel lepte meg a vendégeket, akik németországi látogatásra hívták meg az egyházközség tagjait. Istennek legyen hála és dicsőség mindenért!

Szaniszló Jánosné