„A 19. számú Bükk Cserkészcsapat tápláló talaja a Lévay József Református Gimnázium”

Hogy érzi magát parancsnok úr, mióta nyugdíjas lett?

Jól érzem magam, de rettenetesen hiányoznak a diákok, a cserkészet, és maga ez a légkör, amiben itt éltem, több mint 10 évig.

Van- e valami az otthoni elfoglaltságok közül, amire most több ideje van, és mi az, ami visszahúzza az iskolába és a kollégiumba?

Több időm jut a mádi borházamra és a szőlőművelésre, ami hétfőtől csütörtökig kikapcsol, és emellett még állandóan azt fontolgatom, hogy miként tudnék a cserkészeten belül hasznosan tevékenykedni továbbra is.

Gondoltam, hogy parancsnok úr rögtön a cserkészetet hozza szóba: melyek a legfontosabb értékek, melyeket a mozgalom adni tud a diákoknak?

A cserkészet lényege a napi jótett és a napi önvizsgálat. A cserkész minden nap tudatosan törekszik arra, hogy valami jót tegyen, legyen az a jótett akármilyen kicsi. Lehet egy mosoly, lehet segítség a nagyszülőknek, lehet az, hogy udvariasan beszélek a tanárnővel. A napi önvizsgálat lényege pedig, hogy ami rossz volt, azt javítsd ki, ami jó volt, azt fejleszd tovább. Ez a cserkészetnek a legmélyebb régiója. Fontos még a soha ne add fel koncepció, vagyis a dolgoknak a pozitív megközelítése.

Mit élt át a több mint 10 év alatt a Lévayban?

Sok mindent átéltem, a rosszakra nem is nagyon emlékszem, volt, de miután levontuk a következtetéseket, továbbléptünk. 1998-ban kerültem ebbe a gimnáziumba, és akkor az áldott emlékű Kapusi Laci bácsi mellett lettem helyettes. Mikor Laci bácsi már fáradni látszott, akkor nekem adta át a csapatparancsnokságot. 1998 végétől vezettem a 19. számú Bükk Cserkészcsapatot. Három irányban fejlesztettem tovább a csapatot: egyrészt a hagyományos cserkészprogramok, másrészt a táborozás, portyák, örsi foglalkozások kivitele, szervezése. Harmadik volt a kultúra és a sport: szavalóversenyek, mesemondóversenyek, népdaléneklő versenyek, rockoperák előadása, a sporton belül pedig az íjászat, méta, foci. Ezekben országos szinten is szép eredményt értek el a cserkészeim. A győzelem az gyümölcs, a gyümölcs zamatát a fa ereje adja, a fa az erejét pedig a tápláló talajból nyeri. A 19. számú Bükk Cserkészcsapat tápláló talaja a Lévay József Református Gimnázium.

Mit üzen parancsnok úr a cserkészeinek?

Köszönöm minden cserkésznek, és mindenkire büszke vagyok, arra is, aki a táborban felkelt és elkészítette a csapatnak a reggelit, arra is, aki éjjel a tüzet őrizte, mert legyőzték önmagukat, és ez volt a legnagyobb feladat.

Készítette: Kalla Lilla 9.c

osztályos média tagozatos diák