Hírek a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának életéből

A gimnazista korosztály oktatásában különösen jól használhatóak Jézus példázatai. Élő és ható lesz minden mondat, melyet a diák a vallásórán a jézusi szavak közül magához közel állónak érez és újra és újra átgondol. Ha sikerül megvalósítani, hogy ő maga újrafogalmazza a bibliai üzenetet, különösen is megragadhat benne minden krisztusi szó.

„A mennyek országa hasonlatos a népszavazáson részt vevő állampolgárhoz,

- aki elmegy a szavazásra, mert van egy egyéni döntése, és ezt közzé teszi, de csak később derül ki a szavazás eredménye."

„A mennyek országa hasonlatos a futballedzőhöz, aki új csapathoz szerződik

- és a legjobb csapatot akarja magának, és addig nem nyugszik, amíg nem farag profi játékosokat a gyengébbekből is."

„A mennyek országa hasonlatos a háziasszonyhoz, aki kiment a piacra

- és hosszas keresés után megtalálta azt, amire szüksége van. A finom ebédhez sok minden mást is felhasználhatott volna, de az az egy dolog teszi igazán finommá az ételt."

A három idézet több más idézettel együtt a SRK Gimnáziumának 10.d osztályos reformátusainak tollából származik. Az idézetek elhangzottak egy hétzáró áhítat keretében, plakátra kerültek, hogy az iskola nyilvánossága is olvashassa őket. Ezek a „mai" példázatok arról tanúskodnak, hogy Isten igéje valóban élő és ható. Ma is. Modernül is. Diákok „szája által" is.

(Kovács József lelkipászor-vallástanár gyűjtötte össze ezeket a példázatokat a vallásórák keretében, a szerkesztőség a tanár úr által leadott példázatokból válogatott meghagyva a bevezető és záró gondolatokat.)