Napi lelki táplálék

Mt 8,18–22

Napi Ige – Nagy-Zsoldos Eszter

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

"Amikor Jézus meglátta maga körül a sokaságot, megparancsolta, hogy keljenek át a túlsó partra. És odalépve így szólt hozzá egy írástudó: Mester, követlek téged, bárhová mégy. Jézus ezt mondta neki: A rókáknak barlangjuk van, és az égi madaraknak fészkük, de az Emberfiának nincs hova fejét lehajtania. Egy másik tanítvány pedig ezt mondta neki: Uram, engedd meg, hogy előbb elmenjek, és eltemessem az apámat. De Jézus így szólt hozzá: Kövess engem, és hagyd, hogy a halottak eltemessék saját halottaikat! "


A nyár közepén a bibliatáborok éneke cseng a fülemben: „Jézus mondja: Kövess engem! Ha Jézus mondja: Kövess engem, ne tétovázz, hanem indulj menten. Nincs más dolgod, csak hinni Benne.” A ma fiataljainak a követés szó pedig egészen más értelemmel bír, mint amire itt az Ige utal. Hiszen az online világban különböző reklámok, ígéretek is fűződnek a követéshez. „Ha bekövetsz, akkor kedvezményesen tudsz vásárolni. Ha bekövetsz, akkor ingyenesen részt vehetsz a nyereményjátékban.” stb.

Jézus, azonban sehol nem ígér ilyesmiket, sőt, azt mondja, hogy lesz, amikor nehéz az út, lesz olyan, amikor a követésem megaláztatással, kitaszítottsággal fog járni. De boldogok vagytok ti mindannyian, akiket az én nevemért gúnyol ez a világ, mert én élek és ti is élni fogtok. Jézus semmi földi jóval nem kecsegtet, semmi extra nyereményt nem hirdet és nem ígér. Viszont ad, ingyen ad örök életet, és azt mondja, hogy aki engem követ, énáltalam elmehet az Atyához. Jézus Krisztus maga a főnyeremény. Meghallottad a Mester hívását, követed Jézus szavát? Kérlek, kövesd Őt, akkor is, amikor a földi trendek mást diktálnak! Kövesd őt a nehézségben és a bajban, de kövesd Őt az örömben és a boldogságban is! Kövesd, ha beteg vagy és adj hálát, ha egészségnek örvendsz! Kövesd Őt gyermekként, vállald Őt fiatalként! Kövesd, ha éppen nehéz a sorsod, vagy félsz valamitől! Kövesd, ha sok-sok megélt évtizeddel a hátad mögött, már pihenésre vágyik a tested és a lelked!

Azt szokás mondani, hogy a divat ismétli önmagát és a trendek is csak jönnek és mennek. Mit jelenthetett Jézus követése akkor, amikor látták az emberek a csodákat, s mindazt, amiket tett? Valószínűleg akkor is volt néhány ember, aki még a saját szemének sem hitt, ’szemfényvesztésnek’ tartotta, és nem értette meg a csodákban rejlő örök üzenetet: az Élet örökkévalóságának ajándékát. Jézus akkori követői felismerték ezt, s dacolva az üldöztetéssel, a nyomában járva hallgatták Őt, hogy tanulhassanak Tőle! Mert a követés bizony tanulás is egyben. Napjainkban mi ezt a „tanulást” a krisztusi úton járva, a hit megingathatatlan ereje által tehetjük meg, tudva és érezve, hogy Jézus mindig velünk van. Mindnyájan tanítványok vagyunk itt e Földön. Tegyünk meg mindent azért, hogy a Mester hívását meghalljuk ebben a zajos világban is, próbáljunk meg olyan szeretettel és szeretetben élni, hogy megtapasztalhassuk ezt a Krisztusban kapott ajándékot! Sokszor próbára tesznek bennünket a nehézségek, de Jézus nyomában járva megtalálhatjuk azt a csendes, tiszta lelki békességet, amellyel Ő képes átemelni minket ezeken a megpróbáltatásokon!

Csupán annyit kell tennünk, hogy beengedjük a szívünkbe, s máris követhetjük Őt…


Imádság: „Uram köszönöm, hogy bár a trendek jönnek és mennek, de a Te szereteted, irgalmad és kegyelmed örök. Olyan jó Téged követni és a Te hívó szavadra indulni. Mégis látod, hogy sokszor elfáradok és lefoglalnak ennek a zajos világnak a gondjai. Bocsáss meg nekem, és segíts, hogy mindig, minden időben a Te hűséges tanítványod lehessek. Ámen”

Korábbi napok napi lelki táplálékai