Napi lelki táplálék

Mt 8, 14-27.

Napi Ige – Veres-Bartha Beáta

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„Amikor Jézus bement Péter házába, látta, hogy annak anyósa lázasan fekszik. Megérintette a kezét, és elhagyta az

„Erőtlenségünket ő vette el, és betegségeinket ő hordozta.” (Mt 8,17b.)


Végtelen sora van az emberi gondoknak, bajoknak, betegségeknek. Isten Igéjében is azt olvashatjuk, hogy miután megérintette, meggyógyult Péter anyósa: „elhagyta az asszony testét a láz, és felkelt, és szolgált neki.” – sok embert vittek oda Jézus elé, megszállottakat és betegeket és mindenkit megszabadított és meggyógyított. Nincs számszerűsítve, hogy mennyien lehettek, de valószínű sokan voltak, akiken Jézus segített. Nem olvashatunk arról, hogy különbségtétel történt volna a hozzá érkező emberek között. Csak annyit tudhatunk meg, hogy megszabadultak és meggyógyultak. Áradt az isteni kegyelem, Isten szeretetének csodálatos valósággá válása, aminek mindannyian részesei lehettek. Isten irgalmassága Jézus Krisztus által kiáradt mindazokra, akik jelen voltak. Akik látták, átélték, hogy beteg, megszállott szerettük élete megváltozik, a betegből egészségessé, a megszállottból megszabadítottá ott az ő életük is megváltozott.

Péter anyósának gyógyulásának képe csodálatosan mutatja a valódi végkifejletet: „felkelt, és szolgált neki.” Nincs gyógyulási idő, nincs lábadozás azonnali az eredmény. Ahol Jézus önmagát adva, adja a kegyelem gyógyító erejét ott azonnali a változás. Ennek a változásnak az eredménye, hogy jönnek az emberek oda, ahol Jézus jelen van. Jönnek oda, ahol úgy érzik, hogy megtalálhatják a megoldást, a gyógyulást, a szabadulást, a valódi változást. S ahogy Jézus idejében nincs ez ma sem másként. Hiszen mindannyiunknak van az életében olyan, amit szeretne Jézus elé vinni. Legyen az akár önmaga, vagy bárki más. Mindig van kit, mindig van mit Jézus elé vinni! De tudunk-e róla, hogy odamehetünk Hozzá? Elhisszük-e, hogy amit Jézus akar, tud adni nekünk azt senki más nem képes megtenni? El tudjuk- e fogadni, hogy Jézus kegyelmét, szabadítását, gyógyítását nekünk is akarja adni?

Mert tudja, akarja és adja Neked is, Nekem is mindannyiunknak, személyválogatás, sorszám, rangsorolás nélkül. Mindenkinek akik keresik, akik kérik, akik elhiszik. Megerősödhetünk Ézsaiás próféta beteljesült szavaiban: „Erőtlenségünket ő vette el, és betegségeinket ő hordozta.”


Mindenható Istenünk! Köszönjük, hogy szereteted megmutattad a Te Fiadban, a mi Urunkban, a Jézus Krisztusban. Hálás a szívünk, hogy naponként mehetünk Hozzád, reád bízhatjuk az életünket. Köszönjük jótéteményeidet, amivel megajándékozol bennünket. Ámen

Korábbi napok napi lelki táplálékai