Napi lelki táplálék

Mt 7, 15-20.

Napi Ige – Veres-Bartha Beáta

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

Óvakodjatok a hamis prófétáktól, akik báránybőrbe bújva jönnek hozzátok, de belül ragadozó farkasok. Gyümölcseikről ismeritek meg őket, Tüskebokorról szednek-e szőlőt, vagy bogáncskóróról fügét? Így minden jó fa jó gyümölcsöt terem, a rossz fa pedig rossz gyümölcsöt terem. Nem hozhat a jó fa rossz gyümölcsöt, a rossz fa sem hozhat jó gyümölcsöt. Amelyik fa nem terem jó gyümölcsöt, azt kivágják, és tűzre vetik. Tehát gyümölcseikről ismeritek meg őket.” Mt 7, 15-20.


A nyár közepén járva bővelkedhetünk a szebbnél szebb, finomabbnál finomabb gyümölcsökben. Melyek nemcsak szemre gyönyörködtetőek, hanem ízre is kívánatosak. Láthatjuk, előttünk vannak a piac standjain, az üzletek polcain és kedvünkre válogathatunk belőlük. Mégis mennyivel értékesebb, ha lehetőségünk van rá, hogy akár saját kertünkben, saját szemünk előtt láthatjuk gyümölcsfáinkon a tavaszi virágba borulásuk után, ahogy fejlődnek, növekednek, majd beérnek gyümölcseik. Ízre zamatosabb, sokkal finomabb…

Miért? Mert a miénk… végig kísérjük, hozzánk tartozik. Ismerjük.

A jó gazda sem hagyja, hogy kertjében olyan fa maradjon, mely nem hoz termést vagy termése nem jó, fogyasztásra nem alkalmas. Viszont azt, mely bőven terem és ízletes, szerető gondoskodással metszi, gondozza. „Nagy művészet eligazodni az életben, a hívő életben is. Valami mégis megkülönbözteti az igazit a hamistól. „Gyümölcseikről ismeritek meg őket.”

Az isteni útmutatás hangzik a mai igénkből is. Isten előtt láthatóak a hívő élet gyümölcsei. Hiszen nem beszélhetünk Istenhez tartozásról, ha nincs nyoma az életünkben. Hívő életünk nem igazi, ha terméketlen marad, ahogy az a fa sem gyümölcsfa, amely soha nem hoz egyetlen termést sem. Terméketlen vagy, ahogy az ige fogalmaz „rossz fa”. S ez a „minősítés” már magában foglalja jövendő sorsát. „Amelyik fa nem terem jó gyümölcsöt, azt kivágják, és tűzre vetik.” Tehát nincs lehetősége a tétlen megmaradásra, sorsán ott az ítélet pecsétje. Az Isten Szentlelkének kegyelme, hogy van lehetőségünk termékeny hívő életre. Van lehetőségünk a megújulásra a megtérés alkalmára. Elfogadhatjuk az életünkben az Isten gondviselő munkáját, amely jó termést hozóvá fordíthatja életünket.

Kérjük hát az Élet Urát, hogy munkálkodjék szívünkben és életünkben, hogy megteremhessük annak áldott és jó gyümölcseit.


Mindenható Istenünk! Köszönjük, hogy jelen vagy az életünkben. Gondviselő szeretetted veszel körül bennünket, hogy életünk gyümölcsökben bővelkedhessen. Kérünk Téged mutasd meg számunkra, hogyan tudjuk megteremni áldott és jó gyümölcseidet. Ámen

Korábbi napok napi lelki táplálékai