Napi lelki táplálék

Neh 7

Napi Ige – Tóth Orsolya

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„… ő megbízhatóbb és istenfélőbb volt a többségnél.” Nehémiás (2b)


Fölépül a várfal, rendeződnek a külső körülmények és Nehémiás elkezdi a feladatokat is rendszerezni. Összeáll a hazatértek névsora, a hazatértekről gondoskodni tudó papok, léviták és templomszolgák névsora, a származásukat igazolni nem tudó emberek névsora, rendeződnek az építkezés adományai és egyszer csak minden a helyére kerül: „A hetedik hónap kezdetére már saját városaikban laktak Izráel fiai.” Nehémiás 7:72b

Ezek között felfigyelünk egy rejtett kis félmondatra, amikor Hananját nevezi ki Nehémiás várnagynak és ezt mondja róla: „… ő megbízhatóbb és istenfélőbb volt a többségnél.” Nehémiás 7:2b Emberekkel kapcsolatosan a héber eredeti megbízható szó igaz szívre és egyenességre utal, míg Istennel kapcsolatban múlhatatlan szeretetét, hűségét, vezetését értjük alatta. A Biblia szerint az elöljáróknál ez a kettő összekapcsolódik. Az tud bármilyen felelősséget vállalni és abban helytállni, aki hűségesen ragaszkodik Istenhez és az Igéhez, emberileg nézve nem ismer megalkuvást, becsületes őrálló.

Ma sem kevesebbről van szó, mint Nehémiás idejében. A keresztyén életünk egyik kiemelkedően fontos területe a szolgálatkészség, az alázat, a felelősségvállalás, amelyre a keresztyén ember gyakorló terepe az otthona, a munkája, a házassága, a gyülekezeti kapcsolódása.

Pál írja a fiatal Timóteusnak: „Senki meg ne vessen ifjú korod miatt, hanem légy példája a hívőknek beszédben, magaviseletben, szeretetben, hitben, tiszta életben.” 1 Timóteus 4:12.

Mit vár Isten tőlem a mindennapokban? Mit vár Pál a fiatal munkatárstól az Ige hirdetése kapcsán? Mit vár Nehémiás a várnagyától? Hogy fel tudjon rá nézni! Hogy a becsület, a gonosztól való elkülönülés, az Istennek tetsző élet, a hűség pecsét legyen rajta, hogy példa legyen! Az Isten pecsétje az, amely megszenteli a levelet, az élet-üzenetet! Akár a munkánk, akár a szolgálatunk, akár a családunk felé való szeretetről van szó, elpecsételi Isten Lelke az életünket!

Megbízhatónak és istenfélőnek lenni ma sem könnyű kihívás! A megbízhatóság sem csak az ember ajándékaira és tudására vonatkozik, hanem a jellemére és az életstílusára is. Hananjá kitűnt ezzel a többiek közül és egyfajta növekedési lehetőséget is mutatott. Kiábrázolódott az életén, hogy van egy vágya. Ebben találhat ma is egymásra Isten és ma élő népe!

„Te ma azt kívánod az Úrtól, hogy ő a te Istened legyen, mert te az ő útjain jársz, megtartod rendelkezéseit, parancsolatait és törvényeit, és hallgatsz a szavára. Az Úr pedig azt kívánja ma tőled, hogy légy az ő tulajdon népe, ahogyan megmondta neked, és tartsd meg minden parancsolatát.” 5Mózes 26:17-18.

Megbízhatónak és istenfélőnek lenni! Őrzőnek lenni! Mit üzen ez nekem?


Szentlélek Isten, hívunk és várunk, hogy szent templomod köztünk építs fel, a falainkat újítsd meg, a hűséget plántáld közöttünk és állíts bennünket őrhelyeinkre, hogy valóban Veled és Neked szentelt élettel vigyázzuk, féltsük, őrizzük a ránk bízott életeket, közösségeket, ősi falakat, templomokat, de leginkább a Te Igédet, amely ma is egyedül út, igazság és élet! Ámen

Korábbi napok napi lelki táplálékai