Napi lelki táplálék

Neh 6

Napi Ige – Tóth Orsolya

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„Mindenki meg akart bennünket félemlíteni, … – Azért te erősíts engem!” (9)


A hamis tanítók, vezetők felismerése iránti vágy és azokról való tanítás, intés egyaránt jellemzi az Ószövetség és az Újszövetség népét is. Az ilyen emberek kívülről igaznak látszanak, de int az Ige: „Óvakodjatok a hamis prófétáktól, akik báránybőrbe bújva jönnek hozzátok, de belül ragadozó farkasok.” Máté 7: 15. Az ilyen szolgálók azért tudják rászedni még az istenfélő embereket is, mert úgy tűnik, hogy az üzenetüket, a szolgálatukat Isten Igéjére alapozzák, de szavaik és tetteik üres szívből fakadnak! Jézus így jellemzi a maga korában ezeket az embereket: „Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert hasonlók vagytok a meszelt sírokhoz, amelyek kívülről szépnek látszanak, de belül tele vannak halottak csontjaival és mindenféle tisztátalansággal. Így kívülről ti is igaznak látszotok az emberek szemében, de belül tele vagytok képmutatással és törvényszegéssel.” Máté 23:27-28

Kétféleképpen láthatjuk ma is munkálkodni az ilyen lelkeket:

  1. Van olyan hamis tanító, aki eleinte nagyon helyes iránnyal áll bele a szolgálatba, elkötelezett, lelkes, bátran hirdeti isten igazságát, teljes szívvel elkötelezett a maga életén is megmutatni a valódi keresztyén hit ismérveit: erkölcsös, adakozó, imádkozó… Aztán, mint valami féreg, mikor a gyümölcsöt megrontja, befurakszik szívébe a gőg, a hatalomvágy, a tisztátalan életvitel, esetleg a siker utáni mérhetetlen vágy, éhség az elismerésre... Ezek egyre jobban teret hódítva kioltják az első tüzet, az első szeretet, a Krisztushoz ragaszkodásának jó ízét! Elsorvad az engedelmesség, az odaszánás az Istenhez való tartozásában és a Kísértő szolgájává válik!
  2. Más hamis tanítóknak ez a jó, helyes irányú elindulása sem volt meg, hanem mindig is a Gonosz szolgái voltak, ő helyezi bele egy-egy gyülekezetbe őket, hogy gyengítsék és hatástalanítsák Krisztus valódi munkáját. Ők azok, akik az áldásokat elrabolják, akik kisöprik a békességet, akik viszályok szításában lelik kedvüket, akik akkor boldogok, ha a lehető legtöbbet tudnak ártani a keresztyének jó hírének és nyilvánosan tudják gyalázni Krisztus nevét.

Ezek az erők nem csak a Biblia lapjairól üzennek nekünk, hanem ma is, most is működő, romboló és pusztító erők! Mi a bátorítás a mai Igében? Nehémiás így vall: „Mert felismertem, hogy nem Isten küldte, hanem azért mondta rólam ezt a próféciát, mert fölbérelte Tóbijjá és Szanballat. Azért bérelték föl, hogy félelmemben így cselekedjem, és vétkezzem, azután rossz híremet költsék, és gyalázzanak.” Nehémiás 6:12-13. Vagyis fel lehet ismerni -Isten bölcsességét kérve és várva-, ma is ezeket a hamis tanítókat, szolgálókat!


Istenünk! A te segítségedre, bölcsességedre vagyunk szorulva ennek a világnak sokféle hitető beszéde között, hogy felismerjük egymásban a testvért, de megismerjük a Szétdobálót is! Leplezd le azokat, akik saját dicsőségüket, boldogulásukat keresik! Kérünk, ne engedj bennünket általuk felettébb szétdobálni, ne engedd, hogy félelem járja át a szívünket, hanem erősíts Szentlelkeddel, erőddel, józanságoddal, szereteteddel! Ámen

Korábbi napok napi lelki táplálékai