Napi lelki táplálék

Mt 4,23-25

Napi Ige – Fukász László

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„…gyógyított mindenféle betegséget és erőtlenséget a nép körében.” (23b)


Egy amerikai kisvárosban az a szóbeszéd járta, hogy egy bizonyos barkácsáruház tulajdonosa felfedezte az ízületi gyulladás gyógymódját. Ez bizony nagy érdeklődést váltott ki az ott lakók körében. Egy nap a helyiek láttak egy idős hölgyet, aki meggörnyedve, a botjára támaszkodva lépett be a boltba. Nem sokkal később ugyanez a hölgy szinte tökéletesen egyenesen, felemelt fejjel sétált ki. Akik mindezt látták, megállapították, hogy csoda történt. Azon tűnődtek álmélkodva, hogy mit csinálhatott a barkácsbolt tulajdonosa, aminek következtében ennek a kedves idős hölgynek megoldódott a problémája? A kis öregasszony megmagyarázta az úgynevezett csodát. „Eladott nekem egy hosszabb botot” – mondta.

Tudom, hogy nem a legjobb vicces sztori a mai szakaszunkhoz, de talán jól bevezeti azt, hogy elgondolkodjunk, vajon ma is gyógyít-e meg Jézus embereket? Ahhoz kétség nem fér, hogy az evangéliumokban számos esetben ezt megtette. Most is erről olvastunk. Azonban rengeteg esetet fel tudnánk sorolni, hogy imádkoztunk beteg szerettünkért, és nem állt be változás. Azon hívőknek, akiknek csupán ez a tapasztalatuk, azzal magyarázkodnak, hogy Jézus az evangéliumokban csak azért gyógyított, hogy az embereket meggyőzze, hogy ki Ő valójában, de már biztos nem gyógyít. Nem a gyógyítás volt az elsődleges célja, hanem a tanítás és a prédikálás. Természetesen arra is van példa, hogy vagy magunk, vagy ismerősünk tényleg emberileg érthetetlen módon akár gyógyíthatatlan betegségből felépült. Vannak történetek, hogy imádság erejével olyan csodákat tapasztaltak meg emberek, amelyekre nincs emberi magyarázat. Én magam is hiszek az ima erejében! De ezek szerintem kivételek, és nem szabályszerűek.

Sok mindent nem értünk a hit, imádság, Isten szuverenitása és gyógyulás kapcsolatrendszerében. De soha nem adhatjuk fel, hogy amikor szükségünk van vagy nekünk, vagy szerettünknek egy nehéz időszakban, betegségben, erőtlenségben, Isten elé vigyük a dolgot. Bíznunk kell Istenben és az Ő gyógyításában. Ő válaszolni fog. Néha nem pontosan úgy, ahogyan reméljük, és nem pontosan akkor, amikor mi gondoljuk. A legfontosabb dolog az, hogy bízzunk Isten irántunk való szeretetében. Ha bízunk Istenben, akkor végül minden Isten terve szerint fog történni. Jézus ma is gyógyít. Benne Isten van jelen, az az Isten, aki nem a részletekkel foglalkozik, mint a szakorvos, hanem az egész embert újítja meg, hogy az részeiben is megújuljon. A csoda, a gyógyulás az újszövetségi időkben is, és mai is jelzi: valóban közel van a mennyek országa! Láthatjuk felvillanásait épp a gyógyulásokban. Merjünk Jézushoz jönni és többet kérni és remélni, mint az élet részproblémáinak megoldását, a tünetek felszíni kezelését. Higgy végső egészségedben, ami nem más, mit az üdvösséged. Erre bizony biztos, hogy Jézus gyógyított meg!


Imádság:

Úr Jézus, drága Gyógyítóm! A mai napon eléd hozom azokat a testi és lelki betegségeket, amelyek engem vagy szeretteimet gyötörnek, és a Te kezedbe teszem le azokat. Köszönöm, hogy nemcsak fájdalomcsillapítást, hanem teljes gyógyulást akarsz adni. Gyógyíts meg, Uram, és az enyéimet is – akaratod szerint. Ámen

Korábbi napok napi lelki táplálékai