Napi lelki táplálék

Mt 4,12-17

Napi Ige – Fukász László

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„… mert elközelített a mennyek országa.” (17b)


Egy érdekes történet szerint mielőtt a gyarmatosítók országhatárokat szabtak volna ki, Laosz és Vietnam királyai megegyeztek a határvidékeken az adózásról. Azokat, akik rövid szemű rizst ettek, cölöpökre építették a házaikat és indiai stílusú kígyókkal díszítették őket, laosziaknak tekintették. Ezzel szemben azokat, akik hosszú szemű rizst ettek, a földre építették házaikat és kínai stílusú sárkányokkal díszítették őket, vietnamiaknak tekintették. Azaz nem a lakóhely pontos elhelyezkedése valamilyen határvonalon belül adta meg valakinek a nemzetiségét, hanem minden személy ahhoz a királysághoz tartozott, amelynek kulturális értékei felismerhetőek voltak rajta.

Így van ez velünk is: a világban élünk, de a mennyek országának, avagy Isten országának – részeként az Ő normái és értékei szerint kell élnünk. Az üzenet kétezer éves, de olyan, mintha Jézus ma reggel csak nekünk írta volna. Az ország valóban közel van. De nem fogod megtalálni a google mapon, és a waze sem fog oda elvezetni. A mennyek országa ott létezik, ahol Isten akarata uralkodik: lehet benned, a családodban, a gyülekezetedben és bármilyen közösségedben. Ha evangéliumi életet élsz, akkor a mennyek országának nagykövetévé válsz. Világosságot viszel a világba, mert Krisztust viszed az emberek közé.

„a nép, amely sötétségben él, nagy világosságot lát, és akik a halál árnyékának földjén élnek, azoknak világosság támad" (16. v)

Képviseld Őt és országát a családodban, barátaid és munkatársaid között, mindenhol, ahova ma csak eljutsz. A példádból, hitedből, reménységedből és szeretetedből megtudhatják: a mennyek országa közel van. Mert ahol Krisztus uralkodik, ott észrevehetővé válnak ajándékai. Ott vannak a megbocsátó tekintetben, az alig észrevehető segítségben, a vigasztaló szóban vagy a bátorító vállon veregetésben.


Imádság:

Mennyei Édesatyám! Köszönöm, hogy Jézusban a Te országod jött hozzánk. Kérlek, hogy Szentlelked vezessen képviselni annak áldásait! Erősíts a megbocsátás, a segítségnyújtás, a vigasztalás és bátortás szolgálatában. Ámen

Korábbi napok napi lelki táplálékai