Napi lelki táplálék

Jel 21,23-24

Napi Ige – Svantner Gergő

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

…mert az Isten dicsősége világosította meg, és lámpása a Bárány…(23)


Ebben a szakaszban János apostol látomása tovább vezet bennünket az új Jeruzsálem, az Istentől alászálló szent város részletes leírásához. Az új Jeruzsálem a mennyei tökéletesség és dicsőség megtestesítője, ahol minden apró részlet az isteni jelenlétet és nagyságot tükrözi.

János látomásában az új Jeruzsálemben nincs szükség templomra, mert maga az Úr, a mindenható Isten és a Bárány, Jézus Krisztus, a város temploma. Ez egy rendkívül mély üzenet, mert a templom az Ószövetségben mindig is az Istennel való találkozás helye volt. A templom jelképezte Isten jelenlétét a népe között. Most azonban azt látjuk, hogy Isten jelenléte közvetlen és állandó, mindenki számára elérhetővé válik, aki benne hisz. Az ember oly régen nem láthatta az Istent színről színre, Mózes könyörög neki, és csak hátulról láthatja meg őt. A bűneset óta nem került ilyen közel az ember az Istenhez. Most pedig már az ő dicsősége és fényessége mindenütt jelen van, és mindent betölt. Ez a közvetlen jelenlét a legnagyobb áldás, amit a hívők átélhetnek, mert semmi sem választ el minket Istentől. Az Ő közelsége örömet, békét és biztonságot nyújt.

Ne feledjük el, hogy Jézus Krisztus, az a Bárány, aki lehetővé tette számunkra az utat Isten közvetlen jelenlétéhez. Az Ő áldozata nélkül nem lenne számunkra új esély, az Atyával való megbékélt kapcsolatra. Jézus Krisztus kereszthalála és feltámadása nyitotta meg előttünk az utat ebbe az új Jeruzsálembe, ahol az Isten szeretete, közelsége vár ránk. Az ő áldozata jelenti minden reménységünk és biztonságunk alapját.


Ima: Uram köszönjük neked, hogy Jézus Krisztus által lehetőséget kaptunk arra, hogy közvetlenül közel kerüljünk Hozzád és szeretetedhez. Köszönjük az Ő áldozatát, amely által megtisztítottál minket minden bűntől és megbékéltettél magaddal. Hálát adunk Neked az örök élet reményéért és az új Jeruzsálem ígéretéért, ahol teljesen részesedhetünk jelenlétedben és örökkévalóságodban. Ámen.

Korábbi napok napi lelki táplálékai