Napi lelki táplálék

Jel 21,1–8

Napi Ige – Svantner Gergő

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

"…A trónuson ülő ezt mondta: "Íme, újjáteremtek mindent". És így szólt: "Írd meg, mert ezek az igék megbízhatók és igazak!"…" (5)


Ebben a bibliai részben a Jelenések könyvének egyik legszebb és legvigasztalóbb látomása tárul elénk: az új ég és új föld képe. János apostol látomásában megjelenik az új Jeruzsálem, a szent város, amely az Istentől száll alá a mennyből, mint egy tiszta és szép ajándék.

Ami drága Istenünk egy új kezdetet készít számukra, az első ég és föld elmúlt, helyébe Isten új teremtése egy új kezdet lép. Emberi gondolkodásunk korlátai gyakran becsapnak bennünket, szeretnénk csak ennek a világnak a szabályai szerint élni, mert ami ezen túlmutat, az számukra ismeretlen és így egyben félelmetes is. Ezt a korlátot csak az igaz hit tudja áttörni. Ahhoz, hogy hinni tudjak, viszont tudnom kell azt, hogy miben higgyek. Szívből bíznom kell Isten ígéreteiben, hogy annak én is részese vagyok. Ebből következik majd, hogy szeretetből csak Őneki élek, és az Ő igéjét követem. Csak így tudunk újra és újra felállni, erőre kapni. így teremt bennünket újjá a mi Istenünk. Mert neki hatalmában áll újjáteremteni mindent, még az életünk legmélyebb sérüléseit és veszteségeit is helyrehozni. Az ő kegyelme és szeretete által mindent újra kezdhetünk, mert ő a kezdet és a vég.

Ez az ige azt is mondja, hogy azok, akik kitartanak és legyőzik a nehézségeket, megkapják ezt az új világot örökségül. Ez a győzelem azonban nem a saját erőnkből származik, hanem Isten kegyelméből. Isten adja nekünk az erőt, hogy hűségesek maradjunk a hitben és megőrizzük a reményt. Az a csodálatos ígéret, hogy Isten a mi Istenünk lesz, és mi az ő gyermekeivé válhatunk, a legnagyobb ajándék, amit valaha kaphatunk.

Ima: Drága Mennyei Atyánk, hálásak vagyunk Neked ezért a csodálatos ígéretért az új ég és új föld kapcsán. Kérünk, erősíts meg bennünket, hogy hitben és reményben tudjunk előre tekinteni, bízva abban, hogy Te képes vagy mindent megújítani. Segíts nekünk, hogy életünket a Te jelenlétedben éljük, és minden körülmények között hűségesek maradjunk Hozzád. Ámen.

Korábbi napok napi lelki táplálékai