Napi lelki táplálék

…csak egy kis hiba…

Napi Ige – Balázs Pál

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

…csak egy kis hiba…

Jóás egész életében azt tette, amit helyesnek lát az Úr, mivel erre tanította Jójádá főpap. Csak az áldozóhalmok nem szűntek meg, a nép továbbra is áldozott és tömjénezett az áldozóhalmokon. 2Kir 12, 3-4.


Hosszú, negyven éves kormányzás következett Jóás uralkodása alatt. Isten gondviselő keze rajta volt a királyon gyermeksége óta, de jól kezdődött a királysága is. A pozitív értékelés, hogy „egész életében azt tette, amit helyesnek lát az Úr”, azonban csak életének arra a szakaszára vonatkozik, amíg Jójada pap hatása és befolyása alatt állt. A király nevelésében a főpap fáradozása nem maradt eredménytelen. Az elvetett mag kikelt. Fontos tehát, hogy milyen példát adunk gyermekeinknek és mire tanítjuk a ránkbízottakat. Jézus mondja a lábmosás történetében: példát adtam nektek, hogy amint én tettem veletek, ti is úgy tegyetek. A Szentlélek munkája nyomán az istenismeret gyermekkorban elhintett magja gyümölcsöt terem!

Azt is látnunk kell, hogy Isten ismeretének a tanítása lehet a jónak kezdete, de személyes átélés nélkül nincs jövőt formáló folytatása. Csak olyan, mint, amikor sokan hivatkoznak szülők, nagyszülők hitére, egyházhoz való hűségükre vagy szolgálatukra, de ő maga már messze került Istentől. Szükséges tehát a hitvallás, a magunk hitének megfogalmazása. Pál apostol így tette ezt: Többé tehát nem én élek, hanem Krisztus él bennem; azt az életet pedig, amelyet most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, aki szeretett engem, és önmagát adta értem.

Jóás életéből azt is látjuk, hogy milyen következményei vannak, ha valaki nem szakít végérvényesen a bűnnel. Áldozóhalmokat hagyott meg és azokon áldoztak a Baalnak. A párhuzamos történet a Krónikák könyvében leírja, hogy különösen igaz volt ez, amikor a főpap meghalt és már nem volt kontroll. Már nem Isten emberére hallgatott, hanem a nép vezetőire. Elérkezett Isten ítélete, idegen népek fosztották ki és sanyargatták őket. Ha Isten szavára hallgatunk, abból helyes cselekvések születnek. Ha beengedjük a gonoszt az életünkbe, bűnbe taszít bennünket. Engedjünk a jónak tanítására!


Ima: Köszönjük Urunk, szüleinket, hittanoktatóinkat, lelkipásztorainkat és mindazokat, akik hitre neveltek minket, és példájukkal utat mutattak számunkra a te országod felé. Bocsátsd meg tévedéseinket, figyelmetlenségünket, amelyekről azt gondoltuk, hogy csekélyek és közben bűnbe taszítottak. Légy segítségünkre, hogy mindvégig kitartsunk és üdvözüljünk. Ámen.

Korábbi napok napi lelki táplálékai