Napi lelki táplálék

2Kir 11

Napi Ige – Balázs Pál

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

…az Úr népe leszünk…

Jójádá azután szövetséget kötött az Úr, a király és a nép között, hogy az Úr népe lesznek; ugyanígy a király és a nép között is. (17)


Egy célravezető szövetségkötés, ami a vezérigénkben van. Ezzel a testamentummal kezdte meg Joás király uralkodását Júdában. Szép kezdet. Élete már csecsemőkorban nem ilyen szépen kezdődött, de Isten gondoskodott arról, hogy a Dávid házának ügyét és ígéretét rajta keresztül is véghez vigye.

Júdában Ataljá, mint anyakirálynő ragadta magához a hatalmat, forradalmi úton. Megölette mindazokat, akik a királyi család leszármazottjai voltak, hogy teljhatalmat biztosítson magának. Egyetlen női uralkodó volt Dávid házában, nevének jelentése: az Úr fenséges! Cselekedetei és népének bűnbe sodrása alapján látszik, hogy sem nemének, sem nevének nem szerzett tisztességet. Ha terve sikerül, vége lett volna Dávid háza uralmának Júdában. Az Úr azonban gondoskodott a Dávid házának tett ígéret folytonosságáról. Bízhatsz Isten ígéreteiben és gondviselésében! Egy gyermek megmenekült a királyi sarjból, mert nagynénje, a főpap felesége, elrejtette Joást. Istennek mindig célja és üzenete van a maradékkal, akikkel újat akar kezdeni.

Hat évig rejtegették a templomban, aztán hét éves korában királlyá választották a felkelő katonai vezetőkkel Ataljá helyett. Krisztus előtt 840 évvel egy gyermek rejtegetése, és aztán előállása által hozta Isten a bűnből és a bűn szennyéből való szabadulást. Nekünk is adatott egy Gyermek, akit Isten rejtegetett üdvtervében az idők teljességéig, aki által Isten számunkra is hozta bűneink szennyéből és annak büntetéséből való szabadulást.

Uralkodása tehát egy kettős szövetségkötéssel kezdődik: egyrészt az Úr, a király és a nép között, hogy az Úr népe lesznek; másrészt a király és a nép között. Ők úgy akarnak szót érteni egymással, úgy akarnak néppé lenni, hogy szót értenek az Istennel és az Úr népe lesznek. Áldott az az élet, az a kapcsolat, házasságkötés, családi élet, emberek és népek közössége, földi élet, amely ebben a szövetségkötésben van. Az Úrral való szövetségben. Csak ez célravezető, mert a nekünk adatott Gyermekben van, akiről így éneklünk: Minden teremtés dicsérje, a Király Krisztust tisztelje, angyali ének zengjen fenn, s mind e föld mondja rá: Ámen.


Ima: Urunk Istenünk! Olyan sokszor teszünk fogadalmat, hogy hozzád tartozunk, neked élünk, téged követünk, és olyan sokszor elhibázzuk, mert azt gondoljuk, hogy rajtunk múlik. Lesz elég erőnk fogadásunk megtartásához. Köszönjük, hogy a te szövetséged és Szentlelked ad erőt, hogy a te néped lehessünk. Ámen.

Korábbi napok napi lelki táplálékai