Napi lelki táplálék

2Kir 10

Napi Ige – Fejér Zoltán László

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„Jéhú azonban nem vigyázott arra, hogy teljes szívvel az ÚRnak, Izráel Istenének a törvénye szerint éljen. Nem tágított Jeroboám vétkeitől, aki vétekbe vitte Izráelt.” (31.)


Elmegy egy bölcs sztarechez két ember. Az egyik nagy bűnt követett el, megölt egy embert. A másik csak úgy elment. Az öreg az elsőnek azt mondta, hogy hozzon egy nagy követ. A másiknak azt mondta, hogy töltse meg a zsákot kövekkel és hozza oda neki.

Amikor visszatértek a kövekkel, akkor azt mondta nekik az öreg, hogy vigyék vissza a köveket oda, ahonnan hozták. Az első gond nélkül visszavitte, mert emlékezett rá, hogy honnan szedte fel, a másik csak állt tehetetlenül.

Azt mondta az öreg: ez a különbség a súlyos és a kis bűnök között. A súlyos bűnre odafigyelünk, tudjuk mit tettünk, meg tudjuk bánni. A kis bűnöket jelentékteleneknek tartjuk, nem figyelünk fel rájuk, pedig a zsákban csak gyűlnek és gyűlnek és egyre nehezebb a teher, miközben nem tudjuk lerakni a vállunkról, mert mivel elfelejtettük vagy nem is tulajdonítottunk neki jelentőséget, nem tudjuk, mit kellene leraknunk.

Különös ember volt Jéhú! Rengeteget harcolt, engedelmeskedik a próféta kérésének, kiírtja a Baal papokat és mégse az a szolgája Istennek, akinek lennie kellett volna. Azt olvassuk:

„nem vigyázott arra, hogy teljes szívvel az ÚRnak, Izráel Istenének a törvénye szerint éljen.”

Sok mindenre vigyázott csak éppen a szívére nem!

Kedves Olvasó! Nagyon sokan itt rontjuk el! Vigyázunk arra, hogy milyen ruhában megyünk a templomba, arra, hogy minden vasárnap jelen legyünk az istentiszteleten. Fontos, hogy soha olyan helyre be ne tegyük a lábunkat, ahol nem Istent dicsőítik, és sorolhatnám.

Nem azt mondom, hogy ezek a dolgok nem fontosak, de a lényeg marad ki éppen: a szív! A külsőségekkel foglalkozunk és kimarad az, ami igazán számít!

Jéhú mindent megtett, amit külsőségekben meg kellett tennie, de a szíve nem volt teljesen az Úré. Ez azonban nem volt látható, ezt csak Isten igéje említi meg. Annak az Istennek az igéje, aki az ember szívét nézi!

Kedves Testvérem! Isten ma arra hív, hogy ne csak a nagy bűnökkel foglalkozzunk, hanem nézzünk bele abba a bizonyos zsákba is, ahol gyűlnek és egyre nehezebbek a kis bűnök is!

„Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet!” (Péld.4,23.)


„Mennyei Édesatyánk! Bocsásd meg nekünk, ha sokszor csak a külsőségek fontosak a Te követésedben és elfeledkezünk a legfontosabbról, a szív tisztaságáról! Tisztítsd meg most szívünket kis és nagy bűntől egyaránt, hogy teljes szívünkkel Téged imádjunk! Ámen!”

Korábbi napok napi lelki táplálékai