Napi lelki táplálék

2Kir 8

Napi Ige – Fejér Zoltán László

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„A király éppen Géhazival, Isten emberének a szolgájával beszélgetett, és ezt mondta: Beszéld el nekem mindazokat a nagy tetteket, amelyeket Elizeus véghezvitt!” (4.)


Eszembe jut a történet, amikor görög emberek mennek fel Jeruzsálembe a húsvét ünnepére, és megkeresik Fülöpöt a tanítványt „aki a galileai Bétsaidából való volt, és ezzel a kéréssel fordultak hozzá: Uram, Jézust szeretnénk látni. Fülöp elment, és szólt Andrásnak, András és Fülöp elment, és szólt Jézusnak.” (Jn.12,21-22.)

A tanítványokról tudták, hogy rajtuk keresztül Jézus elérhető! Ezért keresik fel őket, mivel már hallottak Jézusról és látni szerették volna Őt!

Elképzelem a királyt is, mai igénk történetében. Szeretne hallani Elizeusról! Annyi minden történt már, hogy saját fülével szeretné hallani a csodákról szóló történeteket. Nem elégszik meg a hallott hírekkel, maga akar meggyőződni róla. Milyen mély vágy kellett benne legyen, ha nem odarendeli Elizeust, hanem a szolgáját Géházit kéri meg, beszéljen neki Elizeusról!

Két dolog jutott ezzel kapcsolatban eszembe.

Az első, hogy van-e lelkünkben ilyen szent vágyódás, mely ezzel a kéréssel keresi az örökkévalóságot: Jézusról akarok hallani! A szívünkből kell kiindulnia ennek a vágyódásnak, nem fejünkből. Mert hasztalanul halad a mai ember gondolkodása és életiránya a természettudományok irányába, az élet végső kérdéseit sem a természettudomány, sem a filozófia meg nem oldják, hanem egyedül Jézus. Hatalmas erővé kell tennünk szívünk vágyódását.

A második gondolatom, hogy én megtalálható vagyok-e, ha valaki Jézusról szeretne hallani? Tudják rólam, hogy ismerem Őt?

Egy alkalommal egy fiatal gyülekezeti tag megkereste a lelkipásztorát. „Tiszteletes úr, bajban vagyok. Három éve megtértem és úgy döntöttem, hogy ezt szeretném elmondani a szüleimnek is. Ők nem hisznek és éppen ezért nem tudom, hogyan tegyem.” A lelkész ránézett és ennyit mondott: „Kedves fiam! Te tényleg nagy bajban vagy, ha már három éve megtértél és ezt még otthon nem vették észre!”

Gyökösssy Endre mondta, a legjobb prédikáció a cselekedetben megélt hit! Amikor azért keres fel valaki, mert látja rajtam, hogy más vagyok, mint a világ. És, amikor odajönnek, hogy miért, akkor bizonyságot teszek Jézusról! Ő az, aki miatt más vagyok!

Éld a mai napot is Jézussal és légy kész megvallani az Ő nevét akár alkalmas, akár alkalmatlan az idő!


„Mennyei Édesatyánk! Add azt a szent vágyódást nekünk minden nap, hogy akarjunk Jézusról hallani! Vezessél bennünket és, ha Neked kedves, másokat hozzánk, hogy megvallhassuk a Te nagyságos cselekedeteidet, melyeket rajtunk cselekedtél! Ámen!”

Korábbi napok napi lelki táplálékai