Napi lelki táplálék

2Kir6

Napi Ige – Fejér Zoltán László

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„Majd Elizeus így imádkozott: URam, nyisd meg a szemét, hadd lásson! És az ÚR megnyitotta a szolgának a szemét, és az meglátta, hogy tele van a hegy Elizeus körül tüzes lovakkal és harci kocsikkal.” (17)


A feleségemmel fél évet töltöttünk el Angliában egy keresztyén konferencia központban. Minden reggelt úgy kezdtünk, hogy elvonultunk egy kicsit a többiektől, közösen igét olvastunk és imádkoztunk. Egyik alkalommal odajött hozzánk egy lány, hogy elmondja, ő is szokott Bibliát olvasni, de csak az általános műveltség miatt. „Nem tudom elhinni, hogy azok a történetek igazak lennének.” – mondta. Aztán hosszan beszélgettünk arról, hogy nekünk miért fontos az Ige, hogy hiszünk benne, mint Isten kijelentésében. Tudtuk, hogy egy beszélgetéssel nem győztük meg (amúgy se tudtuk volna, hiszen erre csak Isten képes), de arra kértük, hogy bármit is gondol, ne hagyja abba a bibliaolvasást. Ezután minden nap, a közös imádságunkba belevittük ezt a lányt is. „Uram, ha akarod győzd meg! Add, hogy ő is lásson, mint mi.” Eltelt három hónap és a lány ismét megkeresett. Egy kérdése volt hozzánk: „Szeretnétek a „keresztszüleim” lenni?” Hálát adva mondtunk igent és lettünk tanúi annak, ahogyan ez a lány néhány hét múlva hitvallást tett a gyülekezet előtt Krisztusról és megkeresztelkedett!

Elizeus bajban van! Halálos veszedelemben, hiszen Arám királya egy egész hadsereget küldött egyedül ellene. Amikor a szolgája ezt meglátja megijed! Ő még csak testi szemével lát! Látott már sok csodát, hiszen nem is olyan régen, Elizeus kérésére Naámán a szír hadseregparancsnok gyógyult meg a poklosságából. De ez nem volt elég ahhoz, hogy most ne féljen. Ö még csak a csodákat látta, de nem látta Őt, aki a csodák mögött van és Akire a csodák mutatnak: Istent! Meg kellett nyíljon a lelki szeme is, ezért imádkozik Elizeus:

„Uram, nyisd meg a szemét, hadd lásson!”

Hány és hány ehhez hasonló imádság hangzott már el gyermekekért, szülőkért, feleségekért vagy férjekért, barátokért vagy ellenségért!

Kedves Olvasó! Ha hitben jársz biztos vagyok benne, hogy érted is imádkoztak, lehet tudod is, hogy ki volt az. Adj érte hálát! Aztán gondolj arra, hány emberért kell neked hasonlóan imádkoznod? Családod tagjaiért, munkatársakért, közösségekért!

Ne legyints, úgyse fog történni semmi, hanem higgy és hittel kérd Istent még ma:

„Uram, nyisd meg a szemét, hadd lásson!”


„Mennyei Édesatyánk! Köszönjük azokat az embereket, aki azért imádkoztak és imádkoznak értünk is, hogy Elizeus szolgájához hasonlóan lássunk! És kérünk Téged, hogy mutasd meg nekünk azokat, akikért mi vagyunk felelősek azért, hogy Elizeushoz hasonlóan értük imádkozzunk: „Uram, nyisd meg a szemét, hogy lásson!” Ámen!”

Korábbi napok napi lelki táplálékai