Napi lelki táplálék

2Kir 3

Napi Ige – Taracközi Gerzson

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„Jósáfát így szólt: Valóban az ÚR igéje szól rajta keresztül” (12)


Jórám - Izráel királya, Jósafát - Júda királya, és Edóm királya fölvonult Moáb ellen. Az úton Edóm pusztáján keresztül mennek, már nincs vizük, sem maguknak, sem a hadi népnek, sem a jószágaiknak. Egészen elgyötörtek lettek. Ez teljesen elbizonytalanítja őket az út helyességéről. Jósafát javaslatára előhívják Elizeus prófétát, aki Isten szavát, üzenetét szólaltatja meg. Ezt a csodát mondja ki Jósáfát.

Milyen nagy dolog, hogy az Isten megszólal ott, abban a helyzetben, és ma, a mai élethelyzetekben. Nem marad néma, nem hagyja magára még a tőle elfordult embert sem. Milyen nagy dolog, hogy vannak emberek, akiknek eszébe jut, mert az Isten eszébe juttattja, hogy elbizonytalanodott helyzetükben megkérdezhetnék az Urat. Milyen nagy dolog, hogy történetesen van olyan ember, akin keresztül az Úr Igéje szólal meg. E nagy dolgok közül, most ezt az utolsót engedjük közel magunkhoz. Azt a csodát, hogy Isten emberi szó által megszólalva, emberen keresztül hozza elő akaratát. Már az Ószövetségben, ahogyan az ember távolodott az Istentől, Isten elhívott embereket, akiken keresztül Lelke megszólalhatott. Az idők teljességében pedig emberi szóval szólt az Ő egyszülött fia által. Az Isten kijelentései lehetnek előttünk írott formában a Bibliában. Mind ez a mi tanulságunkra íratott meg, hogy a mi emberi szavainkon keresztül Isten ma is megszólaljon. Úgy ahogyan hitvalló őseink mondták: Isten igéjének a hirdetése magának Istennek az Igéje. Így ma is átélhetjük különböző útjainkban, hogy megszólal, mert a Szentlélek ma is élővé teszi valakiknek a szívében, ajkán az Ő kijelentését. Így történhet ma is az a csoda, hogy amikor kezedbe veszed Isten szavát, lábad előtt mécses lesz. Így történhet meg, hogy egy igehirdetés szíven találja a hallgatóit, hogy Barth szavaival élve egy édesanya bizonyságtétele gyermekének, Isten szava lesz gyermeke számára. Legyünk ma is részesei ennek a csodának. Csodálkozzunk rá „valóban az ÚR igéje szól rajta keresztül”.


Imádság: Urunk részeltess bennünket abban a kegyelemben, hogy a te Szavad a Biblia megszólaljon számunkra. Segítsen bennünket elbizonytalanodott helyzeteinkben. S ha úgy látod jónak akár a mi ajkunkon is a Te Igéd szólaljon meg, hogy valakiknek vígasz, bátorítás, útmutatás legyen. Ámen

Korábbi napok napi lelki táplálékai