Napi lelki táplálék

1Kir 21

Napi Ige – Taracközi Gerzson

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„Az Úr őrizzen meg attól, hogy odaadjam neked atyai örökségemet.” (3)


A mai embernek ez a történet kicsit furcsa, hiszen mi ahhoz vagyunk szokva, hogy ma mindennek ára van. Van az a pénz, vagy ellenérték, amelyért még a hozzánk legközelebb álló dolgokat is készek vagyunk feláldozni. A jezréeli Nábót, nem fogadja el az ajánlatot, pedig maga a király kínálja ellenértékként a másik földet, vagy az árát megfizetni. Az atyai örökséghez való makacs ragaszkodás az életébe kerül. Igaz az életben maradást nem ellenértékként ajánlották neki, hanem fondorlatosan, istentelenül csalták tőrbe, így hát a szava igaz maradt. Nem adta oda, hanem életével együtt elvették tőle. Megérte? – kérdezhetjük. Ez a mai világ, egészen másként működik, benne az ember a földi életéért, a benne való boldogulásért mindent odaáldoz. Áruba bocsájt, néha tudatlanul, meggondolatlanul, néha csak nem látva a súlyát értékét.

Az atyai örökség több egy felértékelhető, és áruba bocsátható földdarabnál, még akkor is, ha tulajdonképpen az. Az értéke nem csupán anyagi, vagy éppen eszmei, az Istentől kapott rend, életkeret, áldás ez. Ezért ebben a ragaszkodásban nem csak az atyák tisztelete jut kifejezésre. Istentől kapott örökség is ez, így túlmutat e világon. Olyan, mint Ézsau és Jákób történetében, az elsőszülöttség, és az ezzel járó áldás. Istentől kapott örökség, amelyre nem mindegy hogyan néz az ember. Jó lenne Istentől kapott sorsunkat, életkeretünket, anyagi javainkat, mint igazi értéket, Istentől kapott atyai örökséget látni, és nem eltékozolni, lemondani róla, még akkor sem, ha jó üzletnek tűnik. Újszövetség gyermekeiként, a földi, e világra vonatkozó atyai örökségen túl szabad a mennyeire is gondolnunk. Mi, akik tudjuk, hogy több az élet a földi örökségnél, jó lenne azt sem megvetni, de ezt sem eltékozolni, elpocsékolni. Hadd legyen hát e mai napon ott bennünk fohászként az igeversünk.


Imádság: Urunk hálával fogadjuk Tőled, mind azt a földi örökséget, amit atyáinkon keresztül adtál nekünk. Köszönjük azt is, hogy a földi örökségen túl a mennyeit is láthatjuk. Őrizz bennünket attól, hogy ezeket értéktelennek lássuk, és eltékozoljuk. Ámen

Korábbi napok napi lelki táplálékai