Napi lelki táplálék

Jel 2, 1-7

Napi Ige – Hangó István

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„Tudom, hogy van benned állhatatosság, terhet viseltél az én nevemért, és nem fáradtál meg, de az a panaszom ellened, hogy nincs meg már benned az első szeretet.”


A Mennyei Jelenések hét levele hét kisázsiai gyülekezetet keres meg. Olyan ókori városok gyülekezeteit, amelyekben erőteljes a római jelenlét, a császárkultusz, ezeket a gyülekezeteket üldöztetés fenyegeti.

A megszólított gyülekezetek között az első az efézusi. A hét gyülekezet közül a leg jelentősebb. Efézus Kisázsia meghatározó városa az adott korban, a provincia székhelye, gazdag kereskedő város, az efézusi gyülekezetet Pál alapította, vezető szerepet töltött be Kisázsia keresztyén gyülekezetei között.

A levél dicsérettel kezdődik. A gyülekezet dicséretet kap Krisztustól a fáradozásért és az állhatatosságért, a helytállásért és a kitartásért a próbák között. Felismerték a hamis apostolokat és kiközösítették, de ezen kívül külső nehézségek és próbák között is állhatatosaknak és erőseknek bizonyultak, nem fáradtak bele a Krisztus nevéről szóló bizonyságtételbe.

A dicséret mellett elmarasztalást is kapnak. Miközben a gyülekezet nagyon figyelt arra, hogy a tévtanításokkal szemben megmaradjon a tiszta evangéliumnál, s miközben állhatatosan igyekeztek helytállni a próbák között, meghidegült bennük az első szeretet. Az efézusi gyülekezet kész Jézus nevéért fáradni, kész misszionálni és áldozatot vállalni hitéért, kész harcolni a tévtanítókkal az igaz hitért, de miközben ezen fáradoznak, háttérbe szorul a szeretet gyakorlása. A megtérésre hívó szó emlékeztet, hogy ennek a gyülekezetnek nem csak dicséretre méltó tulajdonságai vannak, hanem hiányosságai is. Figyelmeztetés ez számunkra is, hogy az Isten és egymás iránti szeretetben meg ne hidegüljünk.

Mind a hét levélben felhangzik a személyhez szóló felhívás, a Lélek szavának a meghallására. Ezek a személyes megszólítások minket is emlékeztetnek, halljuk meg a Szent Lélek szavát, mert a feltámadt és megdicsőült Úr Jézus Krisztus a Szent Lélek által szól a gyülekezetekhez, így van ez ma is.

Minden levél a győztesnek tett ígérettel végződik. A győztes maga Jézus Krisztus, aki részt ad követőinek a győzelemből. Az élet fájának gyümölcse pedig az örök élet. A Mennyei Jelenések könyvének meghatározó üzenete, így Krisztus népének a hitvallástétele is, hogy az új teremtés összehasonlíthatatlanul felülmúlja a régit.


Imádság:

Szerető Atyánk!

Köszönjük, hogy a Te nagy neved dicsőségét szolgálhatjuk. Kérünk, erősíts minket az állhatatosságban és helytállásban, ha a feltámadt és megdicsőült Krisztusról kell hitvallást tennünk a világ előtt és kérünk, növeld bennünk a szeretetet naponként, irántad és egymás iránt. Ámen

Korábbi napok napi lelki táplálékai