Napi lelki táplálék

Jn 7,31–36

Napi Ige – Veres-Bartha Beáta

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

Még egy kis ideig veletek vagyok, azután elmegyek ahhoz, aki elküldött engem.” (33b)


Vannak, akik hisznek Jézusban. Nyitnak Jézus messiási volta felé és ez nem hagyja nyugton a főpapokat és a farizeusokat. Jézus tisztában van a körülötte körvonalazódó eseményekkel. Válaszával előre mutat, amit messiási tudatának birtokában tesz. Míg az Őt elfogni kívánó vezetők csupán a „most”-ra, a jelenre gondolnak, az adott helyzet megoldására keresik a megoldást. S Jézusra, mint hatalmuk veszélyforrására tekintenek, addig Krisztus bizonyságtétele az Atya tervébe enged beletekintést. Szavai Isten megváltói munkájáról lebbenti fel a fátylat, de az emberi gőg, mohóság és bűn elfedi előlük az igazság felismerésének lehetőségét. De nem jött még el még Jézus ideje, így a főpapok és a farizeusok törekvései nem érnek még célt. És nem befolyásolhatják Isten tervének a megvalósulását, se hátráltatni, se sietetni nem tudják azt.

Nem hagy kétséget afelől, hogy cselekedeteit az Isten akarata szerint teszi és minden, amit tesz vagy mond ezt szolgálja. Bár Isten üdv terve még rejtve van a világ elől, a Fiú előtt azonban nincsen rejtve. Ezzel megerősít bennünket is, hogy az Atya és a Fiú kapcsolatának valódi volta rejtve marad a bűnben lévő ember előtt. „Kerestek engem, de nem találtok” – mondja Jézus, s szavait nem érti a hallgatósága, ahogyan azt sem, hogy „még egy kis ideig veletek vagyok…” Ugyan hová menne? Teszi fel a kérdést a Jézust hallgató sokaság, mert csak maguk határain belül tudják értelmezni mindazt, amit hallanak.

Mi hogyan tudjuk Jézus szavait értelmezni? Csak saját gondolataink határain belül. Nem tudjuk saját világunk korlátait átlépni. Pedig, amit Isten számunkra kegyelme által adni akar, túl mutat ezeken az emberi elgondolásokon. Teljes bűnbocsánatot és üdvösséget készített Jézus Krisztus kereszthalála és feltámadása által mindazoknak, akik hit által elfogadják azt. Hit és Isten iránti bizalom nélkül nem lehet megismerni, s mi magunk sem teszünk mást mint az egyhelyben toporgó tömeg, akik értetlenül állnak Jézus Krisztus színe előtt. S hiába keressük nem találjuk Őt, sem mint Megváltónkat, sem mint az Élet Urát.


Mindenható Istenünk! Kérünk Téged segíts minket, hogy valóban megismerhessük! Megtalálhassunk és szívünkbe fogadhassunk, valódi szabadulásunk lehessen a bűneinkből és egész életünket át tudjuk adni Neked! Ámen

Korábbi napok napi lelki táplálékai