Napi lelki táplálék

Jn 6,66–71

Napi Ige – Veres-Bartha Beáta

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„Jézus pedig így szólt hozzájuk: Az én időm még nincs itt,…" (6a)


Jézus Galileában van, nem akart Júdeában maradni, sem pedig a közelgő ünnepre visszatérni Júdeába, mert a zsidók meg akarták őt ölni. Ez a tartózkodás a júdeai területtől nem azt jelenti, hogy félt volna vagy az életét féltette volna. Jézus messiási tudata jelenik meg, amely megjelenik abban a kijelentésében is, hogy „az én időm még nincs itt”. Az Atya akarata előtti engedelmessége és alázata az, amit láthatunk. Bár azt olvashatjuk, hogy „Testvérei ekkor ezt mondták neki: Menj el innen, és eredj Júdeába, hadd lássák a tanítványaid is a tetteidet, amelyeket cselekszel! Mert senki sem cselekszik titokban, ha ismertségre törekszik. Ha ilyeneket cselekszel, tedd ismertté magadat a világ előtt! Mert a testvérei sem hittek benne.” (Jn 7, 3-5.) Jézus cselekedetei szinkronban vannak az Atya akaratával. Semmit sem tesz Isten nélkül, az Ő beleegyezése, indítatása nélkül. Nem önmaga megmutatása a cél, hanem az ami miatt Isten elküldte Őt ebbe a világba, hogy beteljesítse Isten ígéretét és valósággá váljon megváltói munkája. „Nem kísérti az Istent, nem teljesíti az ember vágyait, nem lép be a kísértő csapdájába, amely állandóan az emberi hiúságra apellál…. Az Isten iránti bizalom nem jelent felelőtlenséget és tétlenséget.”

Talán az egyik legnehezebb dolog nem tenni semmit és nyugodtnak maradni. Hányszor mondjuk gyermekeinknek is, hogy számolj el magadban 10-ig mielőtt megszólalnál vagy mielőtt cselekednél. De nemcsak gyermekként cselekszünk meggondolatlanul, hanem érettebb felnőtt fejjel is. Hány és hány döntésünk született hirtelen felindulásból, érzéseink, érzelmeink hatása alatt, s okozott kellemetlenséget, nehéz perceket, időszakokat számunkra?! Nem egyszerű feladat nem reagálni a külső provokációra, nem hallgatni a bujtogatásra. Nem könnyű megtanulni „NEM”-et mondani. Pedig kikerülhetetlen! Nem jelenti azt, hogy kevesebbet fogunk érni, hanem azt, hogy meg tudunk állni. Megállni a hitben, az Isten iránti bizalomban, kegyelemben, az építő engedelmességben.


Urunk köszönjük, hogy iránymutatásodra bízhatjuk rá az életünket! Reád hagyatkozhatunk és Te nem fordulsz el tőlünk! Kérünk Téged Szentlelked áldásával kísérd gondolatainkat, szavainkat és cselekedeteinket! Ámen

Korábbi napok napi lelki táplálékai