Napi lelki táplálék

Jn 6,60–65

Napi Ige – Veres-Bartha Beáta

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„… azok a beszédek, amelyeket én mondtam nektek: Lélek és élet.” (63b)


A szavaknak erejük van… akár rombolhat, akár építhet. Néha csöndes vízcseppenként, mint amely utat talál a felszín hasadékai között és a mélyben észrevehetetlenül átformál mindent. Hatalmas barlangok, üregek mutatják csupán munkájának „hatékonyságát”, mementót állítva milyen erő rejlik benne. Az ember beszéde is sokszor ilyen, elejtett szavak, megjegyzések, célzások, csendes összesúgások a másik háta mögött. Megtalálják az utat, és nem tévesztenek célt. S, ha már egyszer beszűrődtek az emberi lélek legmélyére „teszik a dolgukat”, s a gonosz erőinek romboló munkája hatalmas károkat képes végrehajtani. Nem szabad tehát lebecsülni a szavak erejét. S mindezt mi magunk is nap, mint nap megélünk, elszenvedünk s magunkon, magunkban hordozzuk, a világ elől is elrejtünk, őrizgetünk. Sokszor oly sokáig lelki kezeink szorításában tartunk. De mennyiszer mi is elkövetünk, talán meggondolatlanul vagy éppenséggel jól megfontolt, célzott szándékkal indítunk útjára, szavaink következményeivel nem is foglalkozva.

Jézus tudta milyen erő rejlik az emberi szavakban. Nem hagy kétséget, ha kell megfedd, helyreigazít, de szembesít is bűnös, gyarló emberi mivoltunkkal, gyengeségünkkel, ahogyan egykor tanítványaival és a sokasággal, farizeusokkal, írástudókkal tette. Ismer bennünket, a teljes ismeret az Övé, de épp ezért szavai lelkünk mélyére hatolva gyógyítani, átformálni, alakítani és építeni akarnak, s nem ürességet hagyni maguk után. Szavain keresztül a Lélek szól, melyet Ő maga is kijelentett… „azok a beszédek, amelyeket én mondtam nektek: Lélek és élet.” Nem lélektelen, mint a mi szavaink oly sokszor, hanem isteni erővel, hatalommal teli. A Lélek az, amely megelevenít, mely Jézus szavain keresztül bűnbánatra indít és elvezett Isten ismeretére, elfogadására. S e kettő el nem választható egymástól, összetartozik. Ez által válunk képessé arra, hogy hit által megélhessük a valódi lelki közösséget, befogadhassuk életünkbe az Élet Urát. „Krisztus beszéde lakjék bennetek gazdagon úgy…. hálát adva az Atya Istennek őáltala.” Kol 3,16a-17b.


Mindenható Istenünk kegyelmedért fohászkodunk és kérünk Téged Szentlelked ereje adjon erőt, hogy szavaink erejét felismerjük! Képesek legyünk gondolatainkkal, szavainkkal, szívünkkel a Te szolgálatodnak szentelni az életünket! Ámen

Korábbi napok napi lelki táplálékai