Napi lelki táplálék

Jn 6, 16-21.

Napi Ige – Dandé András

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„... amikor meglátták, hogy Jézus a tengeren jár, és közeledik a hajóhoz. Megrémültek, de ő így szólt hozzájuk: Én vagyok, ne féljetek!” (19b-20.)


„Néha félek...

Úgy nyugtalanít ez a suttogás, Ezek a halk neszek,

Ez az imbolygás, ez az összejátszás

A hátam megett.

E halk hullása nem tudom minek.

Itt nem hull levél,

Tán az Idő pereg

Bús percegéssel itt, az örökzöldben.

Néha félek...”

Reményik Sándor: Néha félek...

Félelem, ijedtség, rémület között is különbség van: a történetben szereplő rémület annyira erős, hogy megfutamodásra késztet, teljes feladásra...

Félünk, amikor tehetetlenül állunk valami számunkra ismeretlennel szemben...

Megbetegszik a gyermekünk, a házastársunk, édesanyánk, édesapánk: félünk, különösen akkor, ha ismeretlennel találkozunk, és még inkább, ha az orvosok is tanácstalanul tárják szét kezeiket.

Megrémülünk, amikor egy felfekvés – minden igyekezetünk és próbálkozásunk ellenére – megállíthatatlannak tűnő módon tovább terjed...

Szinte megbénít a tehetetlenségből, félelemből és haragból összekovácsolódott érzés, ha olyan igazságtalanság ér bennünket, mellyel szemben fegyvertelennek érezzük magunkat.

A történetben szereplő tanítványok félelme szinte felőrli őket... És akkor megjelenik Jézus...

János evangéliumában ez a „páros” többször is megjelenik: a félelemtől bezárkózott tanítványok között megjelenik Jézus, és köszönti őket: békesség nektek! A félelem megnyugvássá, békességgé lesz. Kibírható, elviselhető, hordozható lesz mindaz, ami addig elborította az életüket. A „nem emel fel már senki sem, belenehezültem a sárba”-tól megérkezünk Isten jelenlétéhez, Jézushoz.

És ez a jelenlét gyógyító, vigasztaló, szabadító, erőt adó!

Úgy, ahogyan a 23. Zsoltár ismert szavai is fogalmaznak: „Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy...” Zsoltárok 23, 4.

Nem félek – mert Te velem vagy!

Én vagyok, ne féljetek!

„Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal.” János 1, 14. – Ez a jelenlét teljes a kegyelemmel és az igazsággal – jut belőle neked is!


Imádság: Urunk, hozzuk a félelemeinket, az aggodalmainkat, a szorongásainkat és a tehetetlenségünket. Könyörülj rajtunk! Engedd, hogy a Te gyógyító, vigasztaló, felemelő jelenlétedben éljünk – ma is!

Korábbi napok napi lelki táplálékai