Napi lelki táplálék

Jn 6, 1-15.

Napi Ige – Dandé András

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„Jézus pedig vette a kenyereket, hálát adott, és kiosztotta az ott ülőknek; ugyanúgy osztott a halakból is, amennyit kívántak.” (11)


Újból és újból találkozhatunk a Szentírás lapjain Isten egyik fontos „tulajdonságával”: amikor Isten ad, akkor azt bőséggel, kiadósan teszi. Hadd hozzak most ide néhány példát!

„Én vagyok a pajzsod: jutalmad igen bőséges.” 1Mózes 15, 1.

„Ettek róluk jóllakásig, és meghíztak, dúskáltak bőséges ajándékaidban.” Nehémiás 9, 25.

„Meglátjátok, hogy megnyitom az ég csatornáit, és bőséges áldást árasztok rátok.” Malakiás 3, 10.

„Örüljetek és ujjongjatok, mert jutalmatok bőséges a mennyekben, hiszen így üldözték a prófétákat is, akik előttetek éltek.” Máté 5, 12.

Ha pedig az egynek elbukása miatt uralkodhatott a halál egyetlen ember által, akkor még inkább igaz, hogy azok, akik bőségesen kapják a kegyelem és az igazság ajándékát, uralkodni fognak az életben az egy Jézus Krisztus által.” Róma 5, 17.

„Azoknak pedig, akik e világban gazdagok, parancsold meg, hogy ne legyenek gőgösek, és ne a bizonytalan gazdagságban reménykedjenek, hanem Istenben, aki megélhetésünkre mindent bőségesen megad nekünk.” 1Timóteus 6, 17.

Legyen szó akár biztonságról, védelemről, gondoskodásról, megélhetésről, kegyelemről vagy igazságról, Isten bőségesen gondoskodik mindenről.

„Nagyvonalú”, bőkezű Istened van! Szülőként, nagyszülőként talán nem is kaphatnánk ennél nagyszerűbb támogatást. De Isten „nagyvonalúsága” a hétköznapokban is sokat jelenthet!

Mindannyiunknak szüksége van biztonságra, védelemre, gondoskodásra – és Istennek bőségesen van mindenből – neked is! Mára is!

Az ötezer ember megvendégelésének a történetében én most erre csodálkoztam rá: „amennyit kívántak”. Isten bőségesen, nagyvonalúan gondoskodott róluk! Ha legközelebb megállít egy hajléktalan valamelyik szupermarket parkolójában, mutasd meg neki, hogy te ehhez a nagyvonalú Istenhez tartozol! Adj nagyvonalúan az idődből azoknak az embereknek, akikkel Isten körülvette az életedet! Ne ismételgesd felszínesen, hogy mennyire szereted őket – legyél nagyvonalúan jelen az életükben!

„Isten, áldd meg a magyart jókedvvel, bőséggel...” -kérjük gyakran nemzeti imádságunkban is: arra bátorítalak most, hogy te is ajándékozd meg Istent bőségesen! A figyelmeddel, a szolgálatoddal, a munkáddal, a szereteteddel!


Imádság: Hálásak vagyunk, Urunk, hogy bőséggel veszed körül az életünket! Köszönjük a védelmet, a biztonságot, a gondoskodást. Kérünk, taníts meg bennünket is nagyvonalúnak lenni és nagyvonalúan adni! Úgy add meg ma nekünk mindazt, amire szükségünk van, ahogyan mi is igyekszünk adni mindabból, amit Tőled kaptunk! Tiéd a dicsőség egyedül – ma is! Ámen

Korábbi napok napi lelki táplálékai