Napi lelki táplálék

Jn 5,31-36

Napi Ige – Csomós Józsefné

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„Más az, aki bizonyságot tesz énrólam és tudom, hogy igaz az a bizonyságtétel, amellyel rólam tanúskodik.”


Úgy tűnik a farizeusok és Jézus beszélgetése egyre inkább egy hivatalos per formáját ölti fel. Bár azt nem tudjuk, ők mit mondanak, de a „vádlott” teljesen hivatalosan védi magát, amikor arról beszél, hogy tanuk állnak mellette, akik az ő igazságát bizonyítják. Látszik, hogy Jézus ismeri az ide vonatkozó szabályokat, ezért jelenti ki mindennek előtte, hogy ő nem tanúskodik maga mellet. Lett volna rá lehetősége többször is, hogy ezt megtegye, de nem élt ezzel a tiltott módszerrel. Amikor a pusztai megkísértés során arra kapott biztatatást, hogy ugorjon le bátran a templom tetejéről, mert Isten angyala úgyis megvédte volna a sérüléstől, ez a maga mellett való tanúskodás tipikus esete lett volna. Ezzel együtt a dicsőség hajhászása és az ámulat felkeltése. Azt mondja, hogy egy olyan tanú állt ki maga mellett, akiben megbízik, mert igazat szól. Keresztelő Jánost meg is nevezi, mint olyan tanúságtevőt, aki többször is bizonyságot tett róla. Hallotta a szózatot, amely világosan hirdette: az Atyától küldetett, akinek gyönyörűsége telik személyében és tetteiben. Felidézi, hogy prófétának tartották, a kiküldött szakértők is hittek neki, aki világító fényesség volt. János kijelentette, hogy nem ő a Messiás és felemelt ujjként egyértelműen Jézusra mutatott, mint aki beteljesíti a próféták beszédét. Ettől kezdve már nem követték a szavát, elfordultak tőle, mert nem azt hirdette, amit elvártak tőle. De van másik tanú is, akiről először csak körülírva beszél, de mi tudjuk, hogy maga az Atya ez a hiteles bizonyságtevő. Olyan feladatokkal bízza meg, amelyeket csak az tud elvégezni, aki felülről jött s egy magával a megbízóval..

Jézus tettei meggyőzik azt, aki akarja, hogy meggyőzzék. Így lesz követője Nikodémus, aki el is mondja: tudjuk, hogy Istentől jöttél, mert láttuk, amiket teszel. De aki nem akarja látni a nyilvánvalót, akiben az ellenkezés akarása ver tanyát, az nem juthat el a hithez, így nem juthat el bizonyosságig és az örök életig. A farizeusok nem akarták látni, hogy a legnagyobb van előttük, ő szól hozzájuk és próbálja meggyőzve helyes útra vinni őket. Bizonyítékot, bizonyítékokat akarnak látni.

Ma, amikor mindenki mindent kétségbe von és tagadja a nyilvánvalót, nagyon kell vigyáznunk, hogy ne essünk bele a csapdába, amiből a jézusi kor okos, művelt és kegyes emberei nem tudtak kikecmeregni. Mi is láttunk olyan dolgokat, amikről ordított, hogy csodák, amik velünk és előttünk történtek. Mi is ismerjük az írásokat és mégis ritkán látjuk meg a sorok közül kilépni akaró Messiást, Jézust. Fogadjuk el a tanúságtételeket és legyünk magunk is hiteles tanúvá Jézus mellett, mert maga a létezésünk is bizonyíték mellette és küldője mellett.


Imádság: Jézusunk! Óvj meg minket az okoskodástól, a bölcselkedéstől, az örökös bizonyíték keresgéléstől. Hadd legyünk nyitottak és elfogadók, mint a gyermekek. Hisszük az ilyeneké a te országod. Engedd, hogy részünk legyen benne. Ámen.

Korábbi napok napi lelki táplálékai