Napi lelki táplálék

Jn 4,11-18

Napi Ige – Fukász László

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„Jézus így szólt hozzá: Menj el, hívd a férjedet, és jöjj vissza! Az asszony így válaszolt: Nincs férjem. Jézus erre ezt mondta: Jól mondtad, hogy férjed nincs, mert öt férjed volt, és akivel most élsz, nem férjed: ebben igazat mondtál.” (17-18)


Egy pillanatra se gondoljuk, hogy a samáriai asszony, akivel Jézus a kútnál találkozott valami vidám elvált nő lenne, mintha az ókori Samaria Liz Taylorja lett volna, aki úgy cserélgette a férjeit, mint a sportautókat. Az első században a nőknek egyszerűen nem volt ilyen lehetőségük. Nem arról van szó, hogy könnyelműen emésztette fel a férjeket, hanem könnyen lehet hogy, egy olyan társadalmi rendszer emésztette fel őt, amely valamilyen okból kifolyólag férjről férje adta át, amíg talán már a házasság méltósága sem maradhatott meg neki. Jézus nem valami hírhedt bűnét leplezi le, hanem inkább a kiszolgáltatottságára tapint rá. Szavával megérinti egzisztenciájának legfontosabb kérdését. Meglátja szilánkokra hullott életét.

Ezt teszi Jézus. Abban az állapotában szólít meg, amiben vagy. Ott akar segíteni, ahol legjobban fáj. Ő kész szóba állni veled, kész része lenni az életednek és benne a küzdelemidnek. Ő az, aki képes összerakni az életünket, ha darabokra törik.

Jézusnak nem voltak szégyenkeltő vagy elítélő szavai. Inkább felajánlotta az asszonynak az örök élet vizét, Önmagát. Olyan reményt adott neki az új életre, hogy a nő alig várta, hogy az egész falujával megossza az örömhírt.

Jézus nem azért jött, hogy elítéljen bármilyen hibádért, hanem „az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet” (Lk 19,10). Jézus azért jött, hogy megmentse a bűnöst. Az embert nem részleteiben, hanem egészében. A samáriai asszonyt a kútnál, téged vagy engem, akik bármilyen okból küzdelmeken, nehézségeken, vagy bűnök sokaságán megyünk keresztül. Jézus azért jött, hogy mindannyiunkat megmentsen.

Amikor nem sikerül tökéletesen betartanunk az Isten tökéletes rendjét, akkor kudarcaink arra emlékeztetnek bennünket, hogy kizárólagos reménységünk Jézus Krisztus. Ő azt akarja, hogy hozzá menjünk minden furcsaságunkkal, torzulásunkkal, elhibázott döntésünkkel. Jézus Krisztusban Isten nem hagy el minket, és nem ítél el minket, mert Őt ítélte meg helyettünk. Isten kegyelme nagyobb, mint a bűntudatod. Jézus Krisztuson keresztül van bocsánat minden hibánkért.

A 20. század elején egy riporter megkérte a híres teológust, Karl Barthot, hogy foglalja össze a teológiáról alkotott nézetét. Nos, Barth hatalmas teológiai életművet hagyott hátra, és a kérdést is lenyűgöző tudományosággal megválaszolhatta volna. Nem ezt tette. Ehelyett egyszerűen így válaszolt: „Jézus szeret engem, ezt tudom, mert a Biblia ezt mondja nekem”.

Hála Istennek, hogy üdvösségünk reménysége ebben áll. Isten irántunk való szeretete határtalan. Ha Jézus gyógyító szeretetébe jövünk, reményteljes jövőt találhatunk, amely mindig új hajnalt hoz és átalakítja életünket!


IMÁDSÁG: Mennyei Atyánk! Köszönjük, hogy eléd hozhatjuk életszilánkjainkat, darabokra hullott múltunkat, csalódásainkat, fájdalmas bűneinket. Köszönjük, hogy jelenlétedben nemcsak elfogadást és megértést, hanem teljes gyógyulást találhatunk. Kérünk emlékeztess minket erre az egész esztendőben, hogy csakis Nálad találhatjuk meg az élet vizét! Ámen

Korábbi napok napi lelki táplálékai