Napi lelki táplálék

Jn 2, 1-12

Napi Ige – Marozsák Dániel

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„Amikor elfogyott a bor, Jézus anyja így szólt hozzá: Nincs boruk.” (3)


Hiánycikk lett a lakodalomban a bor. Sokszor élhetjük át ezt, hogy valamiből hiány van, hogy valamit nélkülöznünk kell. Az ember életének szinte minden szakaszában előállhat egy olyan helyzet, hogy nélkülözni kell. Nélkülöztünk akkor, amikor még gyerekek voltunk, de valamit nagyon szerettünk volna megvenni, és ezért minden zsebpénzt, amit a szüleinktől kaptunk félretettünk. Aztán lehet, hogy fiatalabb korunkban is nélkülöznünk kellett, mert hát nem egyszerű elkezdeni a felnőtt, önálló életet. Idősebb korban meg azért nélkülözünk, mert igyekszünk félre tenni a gyerekeinknek, hogy valahogy segítsük, támogassuk őket. Könnyen lehet tehát, hogy a nélkülözéshez már hozzá vagyunk szokva. Ezekkel a nélkülözésekkel még önmagukban nincs is baj.

A gond ott van, hogy nagyon sokan hozzá szoknak ahhoz is, hogy az anyagi dolgoknál sokkal fontosabb dolgokat nélkülöznek. Sok ember számára a legnagyobb hiány a szeretet és az öröm. Mert ha van is, akkor sem mindig teljes, és csak könnyen elillan. Pedig a Szentírás azt mondja, hogy a keresztyén ember életének része kell, hogy legyen az öröm és a boldogság. Ez az Ige ma azt akarja üzenni mindannyiunk számára, hogy Jézus örömöt hoz az emberek életébe, a miénkbe is. Nem azt a múlandó és hamar elillanó örömöt, hanem a maradandó örömöt. Olyat, ami nincs kitéve az állandóan változó emberi élethelyzeteknek, és amelyet sosem kell nélkülöznünk az életben. Az emberek életébe tehát Jézus örömöt hoz.

De ez nem afféle világias, pogányos öröm, hanem tiszta és nemes krisztusi öröm. Talán mindannyiunknak mondták, mikor kicsik voltunk, hogy étkezés előtt nem lehet édességet enni. E mögött a tiltás mögött ott van az a gyakorlati tény, hogy az édességtől nem fogjuk magunkat éhesnek érezni és nem akarunk enni. Legalábbis egy darabig. Az édességben lévő cukor elfedi azt, hogy a szervezetünknek szüksége van más tápanyagokra is: fehérjére és vitaminokra, amit a cukor nem fog helyettesíteni. Ugyanígy van ez az emberi lélekkel is. Az igazi örömöt sok minden mással próbáljuk helyettesíteni: karrier, befolyás, hatalom, elismerés, stb. De ezek afféle lelki édességek, amik rövid ideig jól esnek és örömöt hoznak, de a hatásuk hamar elmúlik és utána ugyanúgy éhesek maradunk. Ehhez képest Jézus azt a lelki örömöt kínálja fel mindannyiunk számára, ami nem cukor a léleknek, hanem életet adó táplálék.

Így alakítja át Jézus a többi világias örömöt is az életünkben hitvallásos örömmé, ha engedjük neki.

Korábbi napok napi lelki táplálékai