Napi lelki táplálék

2Kor 12,

Napi Ige – Dancs Edina

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

Krisztus a mi erőnk!

„De ő ezt mondta nekem: Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz.” Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy a Krisztus ereje lakozzék bennem. Ezért a Krisztusért örömöm telik erőtlenségekben, bántalmazásokban, nyomorúságokban, üldöztetésekben és szorongattatásokban; mert amikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős.” (9-10)


Ahogyan olvassuk ezt a fejezetet, csupa misztériummal találkozunk. Mit jelenthet az elragadtatás a harmadik égig? Mit jelent a tövis Pál apostol testében, s miért nem veszi el háromszori kérésre sem az Úr ezt tőle? Csupa titok, melyeknek talán csak egy részét sejthetjük. Pont, mint a karácsony ünnepe. Az is tele van misztériummal: szűztől való születés, angyali jelenések, Isten kijelentései álmok által…Vannak dolgok, miket soha nem fogunk teljesen megérteni, csak hittel elfogadni, és jobb esetben hit által megtapasztalni! hogy is lehetne azt megérteni, hogy valakinek öröme telik a szenvedésekben, a nyomorúságban, üldöztetésekben? Hogy lehet mindezeknek örülni? Krisztusért-mondja Pál. S aki ismeri Krisztust, és élt már át Érte rágalmazást, üldöztetést, nyomorúságot, az tudja, hogy tényleg lehet! Lehet örülni érthetetlen módon, mégis valóságosan. Csodaként. Pedig az ember általában nem szereti az erőtlenséget. Szeretünk erősek lenni, erősnek látszani, az erős(ebb)hez csatlakozni, s ezért első hallásra furcsa nekünk, ha Isten azt mondja: „az én erőm erőtlenség által ér célhoz.” Isten ereje nem abban áll, mint amit mi a világban sokszor erőnek gondolunk. Ha abban állna, talán könnyen el is bíznánk magunkat… Az Ő ereje azonban legteljesebben éppen a kereszten vérző, szenvedő Krisztusban diadalmaskodott. Éppen ezért Krisztus ereje a mi szenvedéseinkben is megmutatkozhat.

Imádság: Istenünk, drága mennyei Atyánk az Úr Jézus Krisztusban! Köszönjük Neked a csodákat, és azt, hogy erőtlenségeinkben hordozol, s a Te erőd mindig célhoz ér! Hadd könyörögjünk azokért a testvéreinkért a világban, akik szenvedések, üldözések között élnek a Te nevedért! Őrizd életüket, s adj számukra minden értelmet meghaladó erőt, hogy kitartsanak mindvégig! Kegyelmedért kérünk, hallgass meg minket!

Korábbi napok napi lelki táplálékai