Napi lelki táplálék

2Kor 11,

Napi Ige – Dancs Edina

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

Féltő szeretet

„Mert Isten féltő szeretetével féltelek titeket, mivel eljegyeztelek titeket egy férfiúnak, hogy tiszta szűzként állítsalak benneteket a Krisztus elé. Félek azonban, hogy amint a kígyó megcsalta Évát ravaszságával, úgy tántorodnak el a ti gondolataitok is a Krisztus iránti őszinte és tiszta hűségtől.” (2-3)


Pál apostol aggódik a korinthusiakért, mert az ellene szóló támadásoknak, lejáratásnak az előzménye az volt, hogy a korinthusi gyülekezet meghallgatott, sőt befogadott és eltűrt más apostolokat, idegen tanítókat, akikben nem az a lelkület (s nem az a Lélek?) volt, mint Pálban, ezért ellene hangolták a gyülekezetet. S habár fáj Pál apostolnak a személyét érintő támadás, tudja, ez nem csupán róla szól, sőt!

Épp ezért nem hadakozik testi módon-ahogyan tegnap is olvashattunk erről. A mai igeszakaszban pedig azt láthatjuk, hogy őszintén félti azokat, akiket ezek a más tanítók félrevezettek, összezavartak. Mert Krisztustól távolodnak el ezáltal, valójában Krisztust szomorítják meg leginkább, s ez itt a legfőbb probléma! Ha csak Pál személyes „presztízséről” lenne szó, talán bele sem fogna abba a hosszas fejtegetésbe, amit a 16 verstől a 32. versig olvasunk. De azokért, akiknek az őszinte és tiszta hűsége eltántorodott Krisztustól, mégis belefog. Mindent megtesz, amit csak tud, értük, mert Isten féltő szeretete él a szívében irántuk. Testvérem, éreztél-e már ilyet valaki/valakik iránt? Érezted-e már, hogy Isten féltő szeretete benned is ott ég, munkálkodik, s ezért szólsz, teszel te is mindazokért, akiket féltesz? Szeretetből. S érezted-e már, hogy valaki ilyen féltő szeretettel van irántad? Hogy ha kérdez, vagy „szóvá tesz” valamit, nem azért teszi, mert bántani akar, vájkálni a lelkedben, titkaidat kiszedni belőled, majd felhasználni ellened; hanem azért, mert őszintén aggódik érted. Szeretettel aggódik. Gondolj ma azokra, akik így álltak hozzád életed során, és adj hálát értük. S gondolj azokra, akikhez te fordulhatsz Krisztus féltő szeretetével.

Imádság: Úr Jézus, köszönjük, hogy szereteted nem hallgatja el az igazságot! Köszönjük, hogy a Te szereteted valódi, mentő szeretet. Légy áldott azért, hogy ezt hoztad el nekünk ajándékba, s kérünk segíts, hogy mi is ezt tudjuk továbbadni! Ámen!

Korábbi napok napi lelki táplálékai