Napi lelki táplálék

2Kor 10

Napi Ige – Dancs Edina

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

Másképp

„Mert testben élünk, de nem test szerint hadakozunk; hadakozásunk fegyverei ugyanis nem testiek, hanem erősek az Isten kezében erődítmények lerombolására.” (3-4)


Talán nem ismeretlen előttünk, hogy Pál apostolt nagyon megbántották a korinthusi gyülekezetből néhányan. Megvádolták ál-apostolsággal („nincs is elhívása Istentől!”), nyerészkedéssel („csak a pénzért csinálja”), belekötöttek külső megjelenésébe („erőtlen a hangja” „meg a haja is milyen!”). Ha végig olvassuk a levelet, kirajzolódik a konfliktus, s vele együtt Pál apostol érzései, gondolatai, s az, ahogyan hozzá áll az egészhez. Karácsonyhoz közeledve sokszor van bennünk egy idealizált vágy arra, hogy békességben éljünk. Ne legyen veszekedés a családban, ne legyen konfliktusunk senkivel, sehol, abszolút boldog béke lengjen körül, mindenféle feszültségtől mentesen. Csakhogy ilyen -általában- nincs! Még karácsony táján, sőt, napján sem! „Mert testben élünk…” De ez nem azt jelenti, hogy test szerint is kell élnünk! Pál tudja, hogy az ellene szóló támadás nem emberektől jön elsősorban, hanem sokkal inkább a láthatatlan világból, a gonoszság fejedelmétől. Ellene pedig nem lehet földi eszközökkel harcolni. Ezt jelenti az, hogy hadakozásunk fegyverei ugyanis nem testiek. A konfliktus nem földi síkon folyik, épp ezért semmi értelme nem lenne a szokásos földi módszerekkel harcolni, „felvenni a kesztyűt”. Nekünk is vannak ilyen harcaink. Észre kell vennünk, ha nem emberekkel kell harcolnunk. Fel kell öltenünk a lelki fegyverzetet és imádsággal síkra szállni. Sokszor megfeledkezünk az imádság erejéről. Különösen, ha konfliktusban vagyunk valakivel, ha elárasztanak az indulatok, a harag, a megbántottság. Nehezen tudunk felülemelkedni mindezeken- s olyankor mit se számít, hogy karácsony van, vagy bármi más!- , hacsak nem tudatosítjuk magunkban, hogy az életünk nem csupán ebben a földi dimenzióban éljük. Gondoljunk csak Jób életére, s arra, mi minden történt a mennyei dimenzióban, amiről Jób nem tudott! Ám kitartott a hitben! Pál apostol sem adta fel az apostolságot a sértegetések miatt. Mi is harcolhatunk mennyei erővel, hiszen mennyei Királyunk van!

Imádság: Urunk, kérünk, segíts túl látni a földi dolgokon, hisz Te a mennyet hoztad el nekünk. S ha még nem is vagyunk ott, csak úton felé, ebben a földi testben, segíts mennyei polgárokként, királyi gyermekekként élni, és győztes csatákat vívni! Ámen!

Korábbi napok napi lelki táplálékai