Napi lelki táplálék

2Kor 9

Napi Ige – Dancs Edina

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

Nem leszünk szegény(ebb)ek!!!

„Tudjuk pedig, hogy aki szűken vet, szűken is arat, és aki bőven vet, bőven is arat.” „Az Istennek pedig van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségben éljetek minden jó cselekedetre.” (6-8)


Az adakozás törvényszerűségéről és az adakozás „biztonságáról” beszél itt Pál apostol. Levelében 2 e fejezetet szentel az adakozás témájának a jeruzsálemi szegényeknek való gyűjtés apropóján. Fontos téma az adakozás, s a Szentírásban nem tabutéma a pénz, az anyagiak kezelésének kérdése, és az ember pénzhez való viszonya, sőt! Ugyanakkor érzékeny pont is az életünkben. Ám épp ezért kell róla beszélnünk! S épp ezért kell az Úr szavára figyelnünk ezzel kapcsolatban (is)! Aki szűken vet, szűken is arat, aki bőven vet, bőven is arat. Ez ilyen egyszerű. Ha keveset adok, keveset is kapok, ha sokat adok, sokat is kapok. Biztos? Nos, próbáld ki! Pál azt is elmondja, mi adhat bátorságot ahhoz, hogy kipróbáld. Miért lehetsz biztos afelől, hogy ha bőkezűen adsz, nem fogod kárát látni; miért is biztonságos a hitből fakadó adakozás. Íme: „az Istennek pedig van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt, mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségben éljetek minden jó cselekedetre.” Legszívesebben minden szót aláhúznék ebben az igeversben, mert mindegyik kiemelkedően fontos! Félsz adni testvérem, abból, ami a tiéd? Istennek van hatalma arra, hogy ellásson mindig mindennel, amire szükséged van! Ő gondot visel rólad, ezáltal örökre be vagy biztosítva! Az adakozás épp ezért nem pénz, hanem hit kérdése. Ha nem hiszed, hogy

Isten gondoskodik rólad, nem fogsz tudni adni. Fordítva pedig éppúgy igaz ez. Nem szabad félnünk, Isten tud bőséget teremteni számunkra. De ez a bőség nem lehet öncélú, jó cselekedetekre adatik! Tehát, ha bőségünk van, azért van, hogy jót tehessünk! Ha a félelem tartana vissza az adakozástól, olvasd el újra a 8. verset! Állj rá hittel, és cselekedj bátran aszerint, ahogy az Úr vezet! Ámen!

Imádság: Urunk, kérünk, bocsásd meg, hogy sokszor vagyunk kicsinyhitűek. Bocsásd meg, hogy elfelejtjük, milyen hatalmas Istenünk van! Kérünk, tudatosítsd bennünk, hogy semmink sincs, amit nem Tőled kaptunk volna, és segíts elhinnünk, hogy minden a miénk Tebenned! Segíts megtapasztalni a vetés és aratás áldásait az adakozásunkban!

Korábbi napok napi lelki táplálékai