Napi lelki táplálék

Galata 3,1-18

Napi Ige – Dr. Rácsok Gabriella

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

…akiknek szeme előtt úgy írtuk le Jézus Krisztust, mintha közöttetek feszítették volna meg. (1.)


Mit jelent igét hirdetni? Vannak, akik szerint korunk kulturális és intellektuális változásai válságba sodorták az igehirdetést. A tekintélyről és a kommunikációról alkotott változó felfogások és nagy elméletek sok igehirdetőt elgondolkodtattak arról, hogyan prédikáljon, és mi történik akkor, amikor prédikál. Hogyan formálják hitünket a hétről-hétre meghallgatott igehirdetések? Mit hallunk rendszeresen? Mit nem hallunk sohasem? Hogyan kellene az igehirdetésnek formálnia a hallgatóit? Milyennek kellene lennie egy prédikációnak? Létezik olyan, hogy tökéletes igehirdetés? Honnan tudhatja egy igehirdető, hogy jól végzi a dolgát?

Az igehirdetőnek meg kell tanulnia kegyelmesnek lenni és kegyelmet elfogadni. Van egy kegyelmi tér a szövegértelmezés, a megértés és az igehirdetés között, amely lehetővé teszi, hogy a különböző szövegekről szóló prédikációk különböző feladatokat lássanak el. Az igehirdetőnek meg kell tanulnia bízni abban, hogy Isten hívta el őt, és hogy Isten Lelke munkálkodik benne. Az igehirdetés sikere nem az igehirdető leleményességén, ügyességén, találékonyságán vagy határozottságán, eltökéltségén múlik, hanem a bennünket megszólító Isten kegyelmi munkáján.

A Galata levél harmadik fejezetének eleje arra késztet bennünket, hogy másképpen tegyük fel a kérdést. Ahelyett, hogy a tökéletes prédikációt részletezné, Pál azt mondja el, hogy mit tett az igehirdetése: a galaták meglátták a megfeszített Krisztust. Pál szavainak hatására Jézus Krisztus, aki átokká vált értük, a szemük láttára jelent meg. Ezt a verset kommentálva Kálvin az igehirdetőt egy festőhöz hasonlítja, aki szavakkal festi le Krisztust a gyülekezet szemei előtt: „Tanuljanak meg azok, akik helyesen akarják ellátni az evangélium szolgálatát, nem pusztán beszélni és szónokolni, hanem behatolni is az emberek lelkiismeretébe, megláttatván velük a megfeszített Krisztust, és éreztetvén velük az Ő vérének kiontását. Mikor az egyháznak ilyen festői vannak, többé már nem lesz szüksége a holt képmásokra fából és kőből, nem lesz szüksége képekre…” Ez az igehirdetés.

Az igehirdetésnek egy célja van: az igehallgatók szeme előtt úgy leírni Jézus Krisztust, mintha közöttük feszítették volna meg. Amikor látjuk a megfeszített Megváltót, akkor hallottuk az evangéliumot, és az Ige hirdettetett. Az igehirdetésben legalább ennek meg kell történnie. Az embereknek látniuk kell Jézust. Legyen ez így bennünk és közöttünk Isten kegyelméből!

Korábbi napok napi lelki táplálékai