Napi lelki táplálék

Préd 1

Napi Ige – Szoboszlai Miklós

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

“Minden folyó a tengerbe ömlik, és a tenger mégsem telik meg, pedig ugyanoda folynak a folyók, újra meg újra oda folynak.” (4)


A prédikátornak igaza van a folyók csak folynak viszik a vizüket szüntelenül, ám a tengerek sehogyan sem akarnak megtelni. Minden ugyanaz marad a folyó ugyanott folyik, a tenger szintje is ugyanaz marad sosem fogy ki a víz a folyókból, és sohasem telik meg a tenger. Sziszüphosz görög mitológiai alak történetére emlékeztet mindez bennünket Viszont eszünkbe juthat a görögök közül egy filozófus is, Herakleitosz, aki azt mondja nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba. Mind a két bölcs szavait gyakran szoktuk emlegetni Salamonét is, mikor úgy érezzük minden hiábavalóság, mert a sikertelenség, a kilátástalanság lett Urrá rajtunk, illetve Herakleitoszét is mikor tele vagyunk tenni akarással és a kissebb nagyobb sikertelenségek sem állhatnak az utunkban. Kinek van igaza? Mindkét igazság teljesen helyénvaló, ugyanis a görögség és az Istentől elszakadt ember csak azt látja, hogy a történelemben a bűn köre újból és újból bezárul az egész emberi élet nem más mint hiábavalóság. Megszületünk, élünk, meghalunk. Felkelünk, elmegyünk dolgozni, hazamegyünk, alszunk, majd pedig kezdődik minden elölről. A nagyszüleink felnevelték a szüleinket, a szüleink velünk kezdték újból, majd pedig mi is a mi gyerekeinkkel és így tovább. Ez a mindennapos tapasztalat és, ha csak erre nézünk könnyen mondhatjuk a prédikátorral és Sziszüfosszal együtt, hogy ez rettenetesen fárasztó és ezzel együtt kiábrándítóan hiábavaló.

Ha azonban hit által feltekintesz az Úrra, akkor megláthatod, hogy ezzel együtt mégsem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba. Isten ugyanis megtöri ezt a körforgást, és benne, általa van célja minden egyébként hiábavaló dolognak. Van célja, hogy a folyó folyik, de a tenger mégsem telik meg, hiszen ezért áztathatja csapadék a földet ott is, ahol nincs folyó. Van célja, hogy munkába mész újból és újból mert a felelősséggel végzett munkád által dicsőítheted Istent, példát adhatsz, fenntarthatod a családodat. Van célja még a szenvedéseknek a nehézségeknek is melyek sokszor szintén ismétlődőnek tűnnek, de csakis Általa, mert benne van a megújulásunk lehetősége. Mit akarsz látni? Monoton hiábavalóságot, végtelen körforgást, vagy azt, ahogyan az Úr mindezek által is képes valami újat munkálni benned és ebben a hiábavalónak tűnő világban is. Lássd meg mindezt hit által!

Korábbi napok napi lelki táplálékai