Napi lelki táplálék

4Móz 36

Napi Ige – Szoboszlai Miklós

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

“Izráel fiai közül mindenki ragaszkodjék atyái törzsének az örökségéhez.”(7)


Nem régen olvastam arról, hogy a nyugati cég vezetők többségének véleménye a Z generációról, tehát a most munkába lépő generációról az, hogy nem alkalmasak a munkavégzésre. A mindennapi tapasztalatunk is nagyon sokszor efelé mutat hiszen felnőtt egy olyan nemzedék, amelynek tagjai valóban el is hiszik, hogy az élet célja, hogy élj a mának, elhiszik, hogy egy érték semleges világban kell élnünk ahol egyedül az számít, hogy jól érzem-e magam, jól szórakozom-e, a munkát, a kötelességet, a kötöttségeket pedig nem érzik szórakoztatónak.

Közülük sokan nem csak világlátás terén, hanem fizikailag is messze szakadnak az atyai hajléktól és az új környezetben teljesen gyökértelenné válnak, elvtelenül alkalmazkodnak az új környezethez. Ebben a kontextusban vizsgálva pedig könnyen érthetővé válik, hogy miért is félti az Úr a népet attól, hogy nem ragaszkodnak az atyai örökségükhöz. Ha nincsenek az Úr által adott pontos örökösödési szabályok, akkor az örökség egyrészt felaprózódhat, másrészt pedig a szemfülesek kihasználhatják egyesek nemtörődömségét, mígnem végül az atyai örökségre nem figyelők földönfutóvá, az ezt kihasználók pedig hozzájuk képest aránytalanul gazdaggá válnak. Mindannyiunknak van öröksége, amit az őseink által az Úr bízott ránk. Van akinek egyszerű ezt felismernie, mert közvetlenül szemlélheti szüleinek hitében, szorgalmában, munkaszeretetében, erkölcsös életében. Van akinek nehezebb, mert már szülei, esetleg nagyszülei is úgy éltek, hogy elszakadtak atyáik örökségétől. Biztos azonban, hogy az Ő számukra is hozzáférhetővé tette ezt az örökséget az Úr egy tanárom, szomszéd nénin, egy hiteles példaképen keresztül, ez az örökség könnyen felismerhető, mert akik ehhez ragaszkodva élnek erőt és időt nem sajnálva munkálkodnak családjuk, környezetük, egyházuk, nemzetük építésén. Míg akik az örökségtől elszakadnak, azoknak a tékozló fiú sorsa jut osztályrészül és céltalanul sodródva próbálnak értelmet adni az életüknek. Ki a pénzben, ki a szórakozásban, Ki a semmittevésben véli meglelni ideig óráig ezt az értelmet, míg végül rá nem ébred, hogy minden hiábavalóság.

Az Úr nem hiábavalóságra teremtett bennünket, hanem arra, hogy ragadjuk meg tőle kapott örökségünket. Az Úr Jézus Krisztus által minden földön elérhetőnél gazdagabb örökség birtokosává akar tenni téged is. Ragaszkodj hát hozzá erős hittel, hogy legyen el nem múló örökséged, amit tovább adhatsz gyermekeidnek, unokáidnak, a rád bízottaknak is!

Korábbi napok napi lelki táplálékai