Napi lelki táplálék

4Mózes 32

Napi Ige – Szoboszlai Miklós

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

“Ekkor közelebb léptek hozzá, és ezt mondták: Csak juhaklokat építünk itt a jószágnak, meg városokat a családunknak, aztán mi magunk is fölfegyverkezünk, és megyünk Izráel fiai előtt, míg be nem visszük őket a területükre.” (16)


Sok mindentől függ, hogy hogyan reagálunk egy információra, többek között attól is, hogyan vezetik azt fel nekünk. Mikor tudjuk, hogy a másik rossz hangulatban van éppen, olyankor inkább megtartjuk magunknak a negatív információt és nem hozakodunk elő a kéréseinkkel sem. Ha a gyermekünknek van érzéke ehhez, akkor valószínűleg nem akkor fog beszámolni a rossz jegyről mikor éppen a villanyszámla összegén idegeskedünk. Ennek az oka, hogy a feszült, ideges ember még kevésbé tud figyelni a részletekre, mint az, aki éppen jó hangulatban van. Ha pedig nem figyelünk oda a másikra sokkal nagyobb az esélye, hogy félreértjük azt, amit mondani akar. Mindez pedig már a bábeli zűrzavar óta így zajlik az emberi kapcsolatainkban, mivel mindannyian istent akarunk játszani a saját életünkben, így sokszor azt gondoljuk jobban tudjuk mit is akar a másik, mint ő maga. Ennek folytán oly sokszor fecséreljük a drága időnket vitákra.

Apró félreértések, a másik meg nem értése miatt vitatkozunk a munkahelyünkön. Haza megyünk idegesen és egy félreértett mondaton vitatkozunk a házastársunkkal, a gyermekünk pedig sokszor inkább már meg sem szólal, hiszen őt úgysem érti meg senki.

Mivel Rúben és Gád fiai nem részesültek kommunikációs oktatásban, így igyekeznek egyszerűen előadni a kérésüket, csak a leglényegesebb információkra szorítkozva. Mózes figyelme azonban csak addig terjed, hogy ők sem akarnak átkelni a Jordánon és egy újabb 40 éves vándorlás képét vizionálja ezzel kapcsolatban, innentől kezdve pedig mondhatnak neki bármit, mert a félelem fogja mozgatni a gondolatait. Ebből is látható, hogy még Isten választott embere is a bábeli zűrzavar rabja.

Az első pünkösd óta azonban tudjuk, hogy lehet ez másképpen is. Isten Szentlelkének vezetésére támaszkodva megőrizheted a hidegvéredet és meghallgathatod a másikat még akkor is, ha a közölt információ elsőre egyáltalán nincs ínyedre és rossz emlékeket ébreszt fel benned. Ha tudsz indulatok nélkül hallgatni és figyelni lehet, hogy a beszélgetés végére kiderül, hogy valami egészen másról van szó, mint amire először gondoltál. Mózes például a beszélgetés végére ráébred, hogy Rúben és Gád törzsének tagjai nem akarják cserbenhagyni a népet, csupán a családjukat szeretnék előbb biztonságban tudni, ezáltal pedig egészen más színben tűnik fel az az információ, amit átadnak Mózesnek.

Mikor úgy érzed nincs türelmed végighallgatni másokat, gondolj arra, hogy te sem tudsz minden lényeges információt belezsúfolni egyetlen mondatba, te sem tudod, hogy a másik életében mi az, ami által egy hétköznapi információ is válhat feszültségkeltő rémhírré számára.

Kérd Isten Lelkét, hogy árassza rád békességét, így másokra figyelve, őket meghallgatva és megértve leszámolhatsz a bábeli zűrzavar káros hatásával. Ez nem jelenti azt, hogy mindig mindenben egyet fogsz érteni másokkal viszont

megértheted az indítékaikat, a gondolataikat, hogy a kettőtök közötti párbeszéd építhessen titeket

Korábbi napok napi lelki táplálékai