Napi lelki táplálék

4 Móz 15, 22-41)

Napi Ige – Szoboszli Miklós

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

“Arra való ez a bojt, hogy valahányszor ránéztek, emlékezzetek az Úr minden parancsolatára, teljesítsétek azokat, és ne csábítson el titeket se a szívetek, se a szemetek, amelyek paráznaságba vihetnek benneteket, hanem emlékezzetek, és teljesítsétek minden parancsolatomat, és szentek legyetek Istenetek előtt.” (39-41)


“A törvény nem ismerése nem mentesít a felelősség alól.” A gyerekek gyakran próbálkoznak azzal a kifogással kibújni a felelősség alól, hogy nem ismerték ezt, vagy azt a szabályt. Ám sokszor még felnőttként is megmarad ez a gyerekes tulajdonságunk és képesek vagyunk azzal a gyerekes válasszal reagálni a rendőr kérdésére, hogy nem láttam a táblát. Míg az állami törvények szigora alól talán ki lehet bújni azáltal, hogy elhitetjük nem szándékoltan vétettünk a hatályos rendelkezések ellen, addig a saját lelkiismeretünk elől nem lehet elbújni. A lelkiismeret vádol, a bűnnek következménye van és te is tudod, hogy minden kifogásod hiábavaló, a rossz érzés, lelkiismereted figyelmeztető hangja ellenére is szándékoltan tettél valamit, amit nem kellett volna. “Nincsen igaz ember egy sem, nincsen, aki értse, nincsen, aki keresse Istent. Mind elhajlottak, valamennyien megromlottak, és nincsen, aki jót tegyen, nincs egyetlen egy sem.” (Rm 3, 12) Istennél mégis van kegyelem, Ő szándékos elhajlásunk és abból származó véletlenek látszó bűneink ellenére is nyújtja a megbocsátás lehetőségét. Hozzá lehet menni, mikor a lelkiismereted vádol, mikor bűneid következményei nem hagynak nyugodni, nála van megnyugvás, mert ő nem akarja a bűnös ember halálát, hanem azt, hogy megtérjen és éljen.

Ő pedig tudja azt is, hogy vágyaink és kísértéseink nem hagynak nyugodni bennünket. Tudja, hogy fojton ott motoszkál bennünk az ördög szava: "válaszd az egyszerűbb utat", „ha másoknak szabad, neked miért ne lehetne", „egy kis bűn még nem számít, mások vétettek már ennél nagyobbat is". Ezért adja Izráel fiainak a bojtokat, hogy azok a kísértés pillanataiban figyelmeztető jelként szolgáljanak: Ne tedd! Hallgass az Úrra és ő megadja neked szívednek kívánságát. Nekünk már nem kell minden ruhánkra bojtokat aggatnunk, mert Jézus Krisztus keresztje, mint örök felkiáltójel figyelmeztet: a te bűneid feszítették Őt keresztre. Nézz hát fel a keresztre! Állj meg és fordulj vissza az Úrhoz akinél általa van bocsánat, van feloldozás a szándékos, és nem szándékos bűnök, a lelkiismeret folyton vádló szava alól!

Korábbi napok napi lelki táplálékai