Napi lelki táplálék

ApCsel 5,33–42

Napi Ige – Kiros Eszter

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

Bölcsek

„Mert ha emberektől való ez a szándék vagy ez a mozgalom, akkor megsemmisül; ha pedig Istentől való, akkor úgysem tudjátok megsemmisíteni őket, és még úgy tűnhetne, hogy Isten ellen harcoltok.” (39)


„Boldogok akik el tudnak hallgatni, ha a szavukba vágnak, vagy megbántják őket és szelíden szólnak mert Jézus nyomában járnak.” Gyökössy Bandi bácsi

Gamáliel tanácsa bölcsességről és tudásról tanúskodik. Ki is volt ez az írástudó? A nagy Hillél rabbi unokája, Pál apostol tanítója. Egy férfi, aki kiváló írástudó lévén a mérsékeltebb farizeusi irányzatot képviselte. A legtiszteletreméltóbb tanító kinek tudása mellé istenfélelem és bölcsesség is társult. Az evangélium terjedését nagy mértékben elősegítette, higgadt, előrelátó bölcs tanácsa. „Gyümölcseiről ismeritek fel őket”(Mt 7,20) A rabbi esetében ezek a gyümölcsök Isten dicsőítették. Gamáliel a törvényen és az írások ismeretén keresztül jutott el az élő Isten ismeretére ezek vitték közelebb ahhoz, hogy Jézust ne azonnal ítélje el, hanem kivárjon és meglássa, hogy ki is valójában a megfeszített Krisztus? Igaz-e, amit a tanítványok állítanak?

Ismerünk más Bölcseket is az evangéliumból, akik Krisztust saját nyelvükön ismerték fel. A napkeleti bölcsek hosszú utat tettek meg, hogy láthassák a nagy királyt. Megtanulták hogyan kell értelmezni a jeleket és amikor beteljesedett az Isten által kijelölt idő, nem tudományos következtetéseket vontak le, hanem elkezdtek közeledni Istenhez.

„Közeledjetek az Úrhoz és ő közeledni fog hozzátok.” (Jak 4,8)

Bölcs volt a szíróföníciai asszony, aki bátran mert kérni Jézustól. Nem tántorította el szándékától, amikor Jézus próbára tévén hitét élesen szólt. Az asszony jól felelt, leánya meggyógyult, hite, bátorsága, alázata megtartotta.

A Bibliában az Úr félelme, a bölcsesség kezdete, mely az Isten Lelke általi vezetettséggel kell, hogy párosuljon. Érdekes és tanulságos, hogy sok olyan szereplője van a Bibliának, aki pogány emberként, vagy még nem Krisztus hívőként igaz hitről és istenfélelemről tesz tanúbizonyságot. Megemlíthetnék még Kornéliuszt vagy az Etióp kincstárnokot is, akik kiléptek a saját kereteikből és komfort zónájukból, hogy megismerhessék azt, aki után lelkük vágyakozott.

Az ő bölcsességük abban állt, hogy túl láttak a saját valóságukon, és mertek elindulni az ismeretlen Isten irányába.

A Szentlélek tegyen bennünket is képessé felismerni az Istentől rendelt időket, alkalmakat a saját életünkben és formáljon úgy, hogy mi magunk is láthassunk a saját kereteinken túl.

Korábbi napok napi lelki táplálékai