Napi lelki táplálék

ApCsel 5,17–32

Napi Ige – Kiros Eszter

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

Szabadon

„De az Úr angyala éjszaka megnyitotta a börtön ajtaját, és kivezetve őket ezt mondta nekik: Menjetek, álljatok fel a templomban, és hirdessétek a népnek ennek az életnek minden beszédét! Ők engedelmeskedtek, korán reggel bementek a templomba, és tanítottak.”


Az egyik este egy denevér repült be az ablakunkon. A jól ismert módszerrel próbálta férjem kitessékelni a riadt állatot, a tágra nyitott ablakon. Pokrócot próbált rádobni, de a kis állat annyira megijedt, hogy mind a takarón, mind a frissen festett falon ott maradt riadalmának ékes bizonyítéka. Végül hosszas kergetőzés után sikerült kitessékelni az éjszakai vendéget. Talán mi magunk is voltunk már úgy, mint ez a kisállat, szabadulni próbáltunk, menekülni egy élethelyzetből de zavarodottságunkban össze-vissza csapdostunk -verdestünk észre sem véve, hogy kárt okoztunk a körülöttünk levőkben és közben távolodtunk a megoldástól.

Péterék szabadulás története nagyon más. A tanítványok engedelmesen indulnak el a küldött után, egy kiválasztott útvonalon. Megvárják, hogy a börtön ajtó kinyíljon és mindeközben nem tesznek kárt senkiben. Sem a módját, sem az eszközöket, sem a szabadulás irányát nem ők választják. Mégis szabadok. Az Úr angyala feladatot bíz rájuk, folytassák a missziót ott, ahol abbahagyták, úgy ahogyan addig tették…mégis más lélekkel. Szabadabban, tudva, hogy az Istennek nincs lehetetlen. „Én megyek előtted, a rögös utat elegyengetem, az ércajtókat betöröm, és a vaszárakat leverem. Neked adom a sötétség kincseit, az elrejtett drágaságokat, hogy megtudd: én vagyok az Úr, aki téged néven szólított, Izráel Istene.” Ézsaiás 45,2 Hangzik az ige Ézsaiásnál és a tanítványoknak is: „Menjetek és hirdessétek az Élet beszédét. Ennek az Életnek minden beszédét.

Mit jelent ez? Isten ma is tör rabláncokat. Alkoholét, Drogfüggőségét, játékszenvedélyét, ételét, társfüggőségét, a pénz és a szex hatalmát, a depresszió megkötözését, a képernyő függőségét, a teljesítménykényszerét, a megfelelni vágyásét. Az Ego bilincseit. „Jézus Krisztus azért jött, hogy Életünk legyen és bőségben legyen.”

Uram,

Legyen meg a Te akarod…. jöjjön Te angyalod ( küldötted), a Te általad kijelölt időben, segíts elindulni azon az úton, amit Te jelölsz ki, akkor is ha én nem azt választanám magamnak.. Vigyen oda a Lelked, ahol látni szeretnél. Adj olyan feladatot, amiben a Lelkedre kell hagyatkoznom, de hűséggel beleállhatok. Segíts, amikor nincsenek szavaim, vagy visszavágyok a rabláncok kötelékébe, az élet igéjére figyelve szabad maradhassak BENNED, NEKED. …

Korábbi napok napi lelki táplálékai