Napi lelki táplálék

Apcsel 5, 1-11

Napi Ige – Kiros Eszter

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

Mysterium Tremendum

"Péter így szólt hozzá: Miért egyeztetek meg abban, hogy próbára teszitek az Úr Lelkét?" (9)


Anániás és Szafira halála nagy próbatétele az első gyülekezetnek. Eszünkbe juttatja az Ószövetségi történetet, amikor illetéktelen kezek nyúltak a szent láda után, vagy Ákán esetét, aki eltulajdonított egy darabot a zsákmányból. Éli fiait, akik többet vettek el a templomi adományokból, mint amennyit kijárt volna nekik. Elvenni valamit, ami az Istené, illetéktelenül hozzáérni a szenthez, halált eredményezett az Ószövetségben. Isten templomában, az Ő népe között, az Ő territóriumában nincs helye a nyerészkedésnek, kitervelt biznisznek. De eszünkbe juthat Jézus Krisztus templom tisztítása is. Jézus is az árusok felé fordulva számon kéri tevékenységüket. Mi történik a külső udvarban, a misszió helyén? Lehet, hogy legbelül sértetlen volt az Isteni rend, de kívűl, a széleken szentségtörés történt. A szegények és pogányok ügye, a misszió és a diakónia nem lehet biznisz.

Miután Péter és János átélnek egy csodás gyógyulást, dupla tragédia történik a templom közepén. Nem külső ellenség okozza a halálesetet, hanem az emberi szív csalárdsága. Nem tudunk sokat Anániásról és Szafiráról. Nem olvasunk róla, hogy voltak-e kétes ügyleteik, hogy milyen emberek lehettek, csak annyit tudunk, hogy házaspárként megegyeznek a hazugságban és furamód, ragaszkodnak egymástól függetlenül is az állításukhoz. Látszólag nagy az egység, azonban az, az Isten Lelke ellen irányul. Pár óra leforgása alatt mindketten meghalnak a templomban. És bár senki nem vette rá őket, a hazugságra, valamiért fontosnak tartották, hogy jobb színben tűnjenek fel a gyülekezet előtt.

A házaspár tragikus történetében két üzenet is mellbevágó:

Az egyik, hogy Isten ügyébe nyerészkedés kerül, a másik pedig, hogy a Anániás és Szafira nem akarja magát teljesen felfedni Alkotója előtt. Mindkettőben megszentségtelenítik azt, ami az Istené. A templomot, a közösséget, a szívet, amit Istennek akarnak adni.

Figyelmeztetés és próbatétel ez a gyülekezetnek. Vizsgálják meg a szívüket! Nem takargatnak-e valamit Isten előtt? Helyesek -e a motivációk? Tiszta kezekkel és szívekkel áll-e meg a gyülekezet Ura előtt?

Figyelmeztetés nekünk is : Vizsgáljuk meg tetteinket és a mögöttük húzódó motivációkat, hogy őszintén tudjuk imádkozni!

„Tiszta szívet teremts bennem és az erős lelket újítsd meg Istenem. Ne vess el Orcád elől és Lelkedet ne vond meg tőlem.” Zsolt 51,2-3

Korábbi napok napi lelki táplálékai