Napi lelki táplálék

ApCsel 2,1-14

Napi Ige – Orbánné Verok Zsuzsanna

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

Mindnyájan megteltek Szentlélekkel, és különféle nyelveken kezdtek beszélni; úgy, ahogyan a Lélek adta nekik, hogy szóljanak. (4)


Egyesek szerint a világ legerősebb embere a horvát Marijan Matijevic, volt, aki (állítólag) felemelt egy dobogót a rajta lévő hattagú zenekarral együtt. Mások azt mondanák, hogy a világ legerősebb embere az, aki megnyeri a világ legerősebb embere versenyt, hiszen ott 20 tonnás vonatokat tologatnak, 320 kg- os súllyal guggolgatnak, 210 kg-os kőgolyót emelgetnek a versenyzők.

Van, aki nem az edzésből és fizikai erőlétéből, hanem alkoholból merít erőt. Többektől hallottam már, „csak úgy van erőm felülni a repülőre, ha előtte lehúzok némi-nemű italt, aztán felőlem felszállhat a gép”. Egy ismerősöm a szóbeli nyelvvizsgája előtt merített az alkoholból bátorságot, egy kupicával a vérében „nyelveken szólóvá vált”, s a bizottságnak „lökte a sódert”.

Ha erős emberről van szó, akkor nekem eszembe jut a pünkösdi történet, ahol az ember túllép saját korlátain, lehetőségein. Ahol az elbukott ember, aki korábban félt és tagadott, egyszerre bátor hitvallóvá válik. Aki korábban csak a saját kis földi életével törődött, egyszerre mások örök életét helyezi előtérbe. Erős emberek, akik újra és újra elbukó tanítványból, tanítóvá lépnek elő. Nagy felelősséggel járó, kemény feladat, amelyet csak az tud betölteni, akinek van hozzá elég ereje.

Szerintem az a legerősebb ember, akiben ott van a Szentlélek. Mekkora felfoghatatlan ereje van az Istennek, aki puszta szavával teremt, aki fenntartja a világmindenséget, akinek a gondolataiban formálódtál meg! Gondold végig: pünkösd óta a Szentlélek Isten ott él bennünk! Ha ez a szemünk előtt van, és nem felejtkezünk el róla, akkor egyszerre másként nézünk saját és a körülöttünk lévők terheinek a hordozásához. A jövő miatti aggodalom is átalakul, másként döntünk, és másként szólunk, úgy, ahogy a Lélek adja nekünk…

Korábbi napok napi lelki táplálékai