Napi lelki táplálék

1Pt 3,8–17

Napi Ige – Orosz István

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

Ellenben az Urat, Krisztust tartsátok szentnek szívetekben, és legyetek készen mindenkor számot adni mindenkinek, aki számonkéri tőletek a bennetek élő reménységet.” (15)


Mit tehet az ember, ha csúszós lépcsőn kell haladnia? Kevés mérlegelés után megfogja a korlátot. Ezt kell tennie Krisztus népének is: az üldözések felé haladva minél jobban megragadni a Mester kezét. Péter reálisan látja a keresztyének jövőjét: Üldözés lesz. Krisztus miatt fogják a leginkább üldözni őket és ezt nagyon igazságtalannak fogják érezni. Utalt erre Jézus is: „Nem nagyobb a szolga az uránál. Ha engem üldöztek, titeket is üldözni fognak.” (Jn 15,20b). Az üldözésben való helytállás mikéntjét nyitja meg előttünk ez a vers. Nézzük sorban!

Először is tartsd Krisztust szentnek a szívedben! Mit is jelent ez? Az, hogy Övé legyen a szíved trónja és hogy az az indulat nyerjen teret benned, ami benne volt. Óembered azt diktálja, hogy a pofonért adj nagyobbat, ha valaki gonosz volt veled, akkor te legyél még gonoszabb az irányába, ha átkozott téged, akkor ne mondj áldást és ne keresd a békességét. Ezeket az indulatokat Jézus el tudja venni! Hiszed ezt? Próbáltad már ezt? Ha nem volt még ilyen tapasztalatod, akkor keresd még jobban Jézust. Imádkozz! Olvasd az Igét! Keresd a bizonyságtételeket! Mindezt azért, hogy a benned lévő új ember erőre kapjon, a régi pedig alultáplált maradjon.

Másodszor fontos, hogy legyél készen a számadásra. Ha valaki megkérdezi, hogy gyermekkorodban melyik ingatlanban laktatok, ugye meg tudod mutatni? Igen. Ha valaki megkérdezi, hogy mi volt a szüleid kedvenc időtöltése, el tudod mondani? Bizonyára. Ha beszélned kellene arról, hogy milyen a munkahelyed vagy milyenek a téged körülvevő emberek, biztosan tudnál gondolkodás nélkül szólni róluk. Akkor vajon mi tart vissza, hogy Jézusról is beszélj? Nemde az, hogy nem ismered személyesen? Akit nem ismersz, arról lehet, hogy nem is tudsz beszélni. Én sem ismerem Argentína külügyminiszterét, nem is tudok róla mondani semmit. De arról a Krisztusról, aki lehajolt értem, megtisztított, új ruhát adott és elhívott már szívesen beszélek és áldom érte, hogy van mit mondanom.

Harmadszor ne feledd, hogy amikor számonkérnek, akkor a benned lévő reménységről kell beszélned. Ne aggódj, lesz ilyen szituáció, lesznek olyanok, akik hívő voltod miatt falhoz fognak állítani. Velük szemben kevés a humor vagy bármilyen kitérő. A benned lévő reménységet kell a felszínre hozni. Különös, hogy a reménység nem velünk született dolog. A Biblia figyelmes olvasása, igehirdetések hallgatása és mély imádság közepette ébreszti fel bennünk a Szentlélek. Reménység az, hogy aki Jézus Krisztusé ebben a látható világban, az majd halála után is vele lesz az örökkévalóságban. Akinek van reménysége, azé lesz a beteljesedés. Van reménységed? Van miről beszélned amikor számonkérnek, vagy szomorkodsz, mint a többiek, akiknek nincs reménységük? (1Thess 4,13)

Kívánom, hogy legyen élő Krisztusod és élő reménységed! Üdvösségül neked, bizonyságul ellenük!

Korábbi napok napi lelki táplálékai