Napi lelki táplálék

1Pt 3,1–7

Napi Ige – Orosz István

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

. „Ugyanígy, ti, asszonyok, engedelmeskedjetek férjeteknek, hogy ha közülük egyesek nem engedelmeskednek az igének, feleségük magaviselete szavak nélkül is megnyerje őket, 2 felfigyelve istenfélő és tiszta életetekre. És ugyanígy, ti, férfiak is, megértően éljetek együtt feleségetekkel, mint a gyengébb féllel, adjátok meg neki a tiszteletet mint örököstársatoknak is az élet kegyelmében, hogy imádkozásotok ne ütközzék akadályba.” 1-2 és 7

Régi, de ma is érthető a felemás iga képe. Nagyon gyenge teljesítményt lehet elérni, ha egy erős, nagy és gyors ökröt egy kisebb termetű, lassú és erőtlen mellé fognak be. Épp így van ez, ha nincsen szinkron a házasságban élők között. Felemás igában alapesetben rengeteg keserűség vár a házasfelekre. Akik még házasságkötés előtt állnak, fontolják meg Pál szavait (2Kor6), miszerint nem áldásos dolog hívő embernek hitetlennel házasságot kötni. Viszont az élet nem fekete és fehér egyszerűséggel zajlik, így előfordulhat, hogy az istentelen házastársak egyike időközben megtér. A szíve új lesz, de a keretek megmaradnak.

Péter erre az esetre nézve fogalmazza meg útmutatását először a felemás kapcsolatban élő hívő asszonyok, majd a hívő férjek számára.

A hívő asszonyok kezébe nagy kincset helyezett el az Isten. Ez a kincs az, hogy hívő magaviseletükkel, szavak nélkül is képesek megnyerni férjüket az igének. Óriási dolog ez! Az Írásban nagyon sokszor azzal találkozunk, hogy egy-egy történet szereplőjének a hite látásból származik. Pál azt írja a rómaiaknak, hogy a hit hallásból van (Róm 10,17)! Itt pedig azzal szembesülünk, hogy a hívő feleség megélt hite, magaviselete, szavak nélkül is képes megnyerni a hitetlen férjet Krisztusnak. A hívő férjeket pedig megértésre és tiszteletadásra buzdítja, ami a közös imádság alapfeltétele. A férj, mint a család papja feladatként kapja a közös imádságok megtartását.

Kedves Asszony Testvérem! Áldott az életed és tartsd kegyelemnek, ha a férjed is Jézusé. Ha viszont még felemás igát húzol vele, akkor kérd el Istentől a társad odafordulását! Az ige szerint képes vagy szavak nélkül is Krisztushoz vezetni őt. Vizsgáld meg, hogy te valóban Övé vagy-e? Mert lehet, hogy ezért húztok még mindig felemás igát. Szolgálj felé szeretettel!

Kedves Férfi Testvérem! Adj hálát érte, ha a melletted lévő asszony is Isten gyermeke. Ha nem így volna, akkor fogadd meg azt, amit Péter ír: légy megértő és add meg neki a tiszteletet. És imádkozz vele! Ne csak érte, hanem vele! Lehet, hogy a felemás iga, melyben élsz, azért nem hullott még le, mert vacsorára meghívtad, de imádságra nem.

Ne feledjük, a házasság egy mini gyülekezet. Igaz rá Jézus ígérete: „Bizony mondom nektek azt is, hogy ha közületek ketten egyetértenek a földön mindabban, amit kérnek, azt mind megadja nekik az én mennyei Atyám. Mert ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük.” Mt 18,19-20.

Kívánom, hogy az igében leírt szerepeket betöltve, egy igát húzva tapasztaljátok meg mit jelent Jézus jelenléte bennetek és közöttetek. Keserűség helyett legyen áldás rajtatok!

Korábbi napok napi lelki táplálékai